Volledig scherm
De afgelopen maanden heeft de landsadvocaat een deal uitonderhandeld met Van Loon, die werkzaam is voor het beroemde Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. © ANP

Miljoenen voor weggestuurde architect Binnenhof

Het Rijksvastgoedbedrijf van staatssecretaris Raymond Knops koopt voor 2,7 miljoen euro het contract af met de architect die leiding gaf aan de renovatie van het Binnenhof in Den Haag. Toparchitect Ellen van Loon ruimt nu het veld.

Volledig scherm
Ellen van Loon © Frans Strous

Architect Van Loon werd door Tweede Kamerleden van ‘grootheidswaanzin’ beticht bij haar verbouwplannen. Zo wilde zij een tropische kantoortuin inrichten en vergaderzalen verplaatsen. Ook moest de historische werkkamer van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib wijken. De renovatie van het hele Binnenhof, die volgend jaar moet beginnen, kost een half miljard euro. De Tweede Kamer wilde al een tijdje van Van Loon af, maar haar contract was goed dichtgetimmerd.

De afgelopen maanden heeft de landsadvocaat een deal uitonderhandeld met Van Loon, die partner is bij het beroemde Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas. In de deal is afgesproken dat Van Loon stopt met de renovatie van het Binnenhof en een bedrag van 2,7 miljoen euro meekrijgt. Dat bedrag bestaat uit geleverde diensten én geld dat ze in de toekomst misloopt.

Pi de Bruijn

Door de vertrekpremie voor Van Loon is de weg vrij voor architect Pi de Bruijn. De Tweede Kamer wilde al langer dat hij de renovatie zou overnemen van Van Loon. De Bruijn tekende in 1992 voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer.

De afgelopen maanden probeerde Knops nog een oplossing te vinden waarbij Van Loon en De Bruijn zouden samenwerken. In dat geval zou het contract van Van Loon niet hoeven worden afgekocht. Maar dat bleek niet mogelijk, omdat de twee heel verschillend denken over de renovatieplannen. Twee kapiteins op één schip is een ‘onwenselijke situatie’, meldde Kamervoorzitter Arib begin april al.

Onze collega's van Indebuurt gingen  op zoek naar de reden van de verbouwing: