Volledig scherm
Sanquin Bloedbank hanteert nu de regel dat mannelijke donors pas bloed mogen geven als het vier maanden geleden is dat ze voor de laatste keer seksueel contact hadden met een andere man © Shutterstock

‘Minder strenge regels voor bloeddonatie door monogame homo’

Mannen die seks hebben met mannen moeten, net als hetero’s, gelijk bloed kunnen geven als ze een monogame seksuele relatie hebben. Dat wil GroenLinks laten onderzoeken, met steun van coalitiepartijen VVD en D66. Daarmee lonkt een Kamermeerderheid.     

Sanquin Bloedbank hanteert nu de regel dat mannelijke donors pas bloed mogen geven als het vier maanden geleden is dat ze voor de laatste keer seksueel contact hadden met een andere man. 

Volgens de bloedbank gaat het hier namelijk om een risicogroep. ,,In Nederland hebben mannen na seksueel contact met een andere man een sterk verhoogd risico op bloed-overdraagbare infecties."

Ander donorselectiebeleid

,,Als er sprake is van een monogame relatie zouden mannen die seks hebben met mannen wat ons betreft wél bloed moeten kunnen doneren", pareert GroenLinks. ,,We willen dat het kabinet onderzoekt of het donorselectiebeleid op basis van doelgroepen veranderd zou kunnen worden", aldus Kamerlid Corinne Ellemeet. 

Veiligheid staat hoe dan ook voorop, aldus VVD‘er Ockje Tellegen, die goed heeft nagedacht over steun. ,,Ik besef dat er grotere risico’s aan zitten bij deze doelgroep (mannen die seks hebben met mannen, red.), maar een homo die al dertig jaar bij zijn partner is, moet toch bloed kunnen geven! Ik wil dat er onderzoek komt naar een andere aanvliegroute.”    

Gelijke regels

Bloedplasma, het vloeibare gedeelte van donorbloed, is langer houdbaar dan gewoon bloed en daarom na een flinke tijd alsnog te controleren op ziekten, voordat het bij mensen wordt toegepast. Dus willen dezelfde partijen, nu met D66 voorop, ook dat daarbij gelijke regels gaan gelden voor homo‘s en hetero‘s.

Minister Bruins (Medische zorg, VVD) ziet donorselectie op basis van risicogedrag bij mannen die seks hebben met mannen niet zitten, ondanks dat zijn eigen partij daar een onderzoek naar wil. Dat geldt wat betreft Bruins voor bloeddonatie en bloedplasmadonatie. Nederland is een van de meest veilige landen qua bloedvoorziening en dat wil de bewindsman graag zo houden, laat hij weten.