Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra van Financiën © ANP

Minister bekijkt verbod op speculeren bitcoin

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil over een paar weken duidelijk maken of een verbod van speculeren op koersstijgingen en -dalingen van de bitcoin wenselijk en mogelijk is. Partijen in de Kamer vragen om maatregelen tegen cryptomunten en andere omstreden financiële producten.

Hoekstra stelt ietwat cryptisch dat het kabinet een verbod op van bitcoin afgeleide producten als binaire opties en bitcoinfutures wenselijk is, maar benadrukt dat dat wel eerst onderzocht moet worden. Dat geldt ook voor de mogelijkheden op een verbod. De bewindsman hoopt de Kamer hierover binnen enkele weken te kunnen informeren.

Hoekstra waarschuwt al tijden voor de bitcoin onder het motto 'Bezint eer ge begint'. Ook toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank wijzen op de risico's. Desondanks neemt het aantal Nederlanders dat in bitcoins belegt niet substantieel af, constateert de minister.

Risico's

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleitte vorige week voor een verbod op beleggingsproducten rond de bitcoin. Zeker 135.000 Nederlanders beleggen in cryptovaluta, maar onderschatten volgens de AFM de risico's. ,,Door extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen", aldus bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven in de Volkskrant. ,,Wij zien in heel Europa een forse stijging van het aantal meldingen over riskante beleggingsproducten en we zien een gigantische 'fear of missing out': de angst om de boot te missen.''

Een verbod op cryptomunten zelf is lastig volgens de AFM, omdat het geen beleggingsproducten zijn. ,,Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden", legt Van Vroonhoven uit. 

Inperking

Cryptomunten liggen de laatste maanden in een flink aantal landen onder vuur, waardoor die behoorlijk kelderden in waarde. Zo vrezen beleggers onder meer ingrijpen door de Zuid-Koreaanse overheid, terwijl in het land veel van de handelsplatformen gevestigd zijn. Ook uit China komen de laatste tijd berichten over inperking van de cryptomarkt. 

Afgelopen nacht kregen de digitale munten opnieuw een tik. Facebook heeft besloten voorlopig geen reclames voor cryptomunten en aan cryptomunten gerelateerde producten te laten zien. Volgens het sociale medium worden de producten 'vaak geassocieerd met misleidende en bedrieglijke promotiepraktijken'. De meeste munten verloren de afgelopen 24 uur ruim 10 procent van hun waarde. De bitcoin zakte vannacht zelfs even onder de 10.000 dollar, een symbolische grens.

Behoefte aan een opfriscursus? Economieredacteur Sander van Mersbergen legt hieronder uit wat cryptocurrency zijn.