Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus © ANP

Minister bezorgd om justitiesamenwerking EU

Nederland maakt zich zorgen over de samenwerking van justitie en rechterlijke macht binnen de Europese Unie. Het dreigt bijvoorbeeld mis te gaan bij de voorgestelde nieuwe bevoegdheid van EU-landen om bij andere lidstaten digitale informatie over verdachten op te vragen, stelt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Sommige landen willen volgens hem zo ‘voortvarend’ optreden dat zij de rechtsstaat opzijschuiven.

De Tweede Kamer is nog bezorgder dan de minister. Oppositie- én coalitiepartijen voelen niet alleen niets voor het voorstel van de Europese Commissie om elektronisch bewijsmateriaal gemakkelijker uit te wisselen. Dat kan vervelend uitpakken als een EU-land dat het niet zo nauw neemt met de rechtsstaat bijvoorbeeld in Nederland informatie opvraagt om daarmee een politieke rivaal het leven zuur te maken.

Een groot deel van de Kamer is ook beducht voor de teneur die het in het voorstel bespeurt. Lidstaten dreigen hun laatste woord over justitie en rechtsgang op sommige punten te verliezen, vrezen veel partijen.