Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD).
Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD). © ANP

Minister Blok betreurt ‘te scherpe bewoordingen’

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betreurt dat hij aanstoot heeft gegeven met ‘te scherpe bewoordingen’ over landen als Suriname en integratie. De 'illustraties' die de minister vorige week tijdens een besloten bijeenkomst heeft gebruikt, noemt hij nu ‘ongelukkig’.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) bij aankomst op het Binnenhof.
Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) bij aankomst op het Binnenhof. © ANP

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, waarin hij op verzoek van veel partijen opheldering geeft over de uitspraken die vandaag via tv-programma Zembla openbaar werden. Op een netwerkbijeenkomst voor Nederlanders die bij buitenlandse organisaties werken, zei hij onder andere dat Suriname een ‘failed state’ is vanwege de ‘etnische opdeling’ en dat hij niet gelooft dat verschillende bevolkingsgroepen vreedzaam kunnen samenleven.

In zijn brief schrijft Blok dat hij met de term failed state niet de gangbare internationale definitie bedoelde. Hij benadrukt dat in het land verschillende bevolkingsgroepen wel vreedzaam samenleven, maar dat de etnische herkomst blijft in hoge mate bepalend voor de politieke verhoudingen. ,,Veel Surinaamse kiezers stemmen op kandidaten uit hun bevolkingsgroep (niet per se op etnische partijen) in de verwachting dat deze politici het beste voor hun belangen zullen opkomen. Ik heb bedoeld te zeggen dat dit helaas een zwakte is in het politieke bestel.”

Spreekbeurt

Het doel van Bloks spreekbeurt was ‘het stimuleren van een open uitwisseling’, stelt Blok. ,,Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er dan ook deels op gericht te prikkelen. Om dat doel te bereiken heb ik tijdens deze bijeenkomst de scherpte van de discussie opgezocht en illustraties gebruikt die ongelukkig zijn. Ik heb mij daarbij in te scherpe bewoordingen uitgelaten. Ik betreur dat ik daarmee aanstoot heb gegeven.”

Blok sluit af dat voor hem als minister het regeerakkoord leidend is. ,,Dat geldt ook voor het thema migratie.” Ook een Europees asielbeleid, waarbij bij verhoogd aantal vluchtelingen zij op basis van solidariteit over Europese landen worden verdeeld, ‘maakt daar onverminderd deel van uit’.

Felle kritiek

Er ontstond flink wat commotie na zijn uitspraken. Zelfs zijn eigen partij VVD en coalitiepartners uitten felle kritiek en eisten opheldering. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is blij met de brief. ,,Dit is een goede reactie om zijn ongelukkige uitspraken recht te zetten."

D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft kennisgenomen van de brief waarin de minister zijn woorden terugneemt. ,,Het blijft wel een kwalijke zaak, waarin de minister met zijn uitspraken mensen en landen schade heeft toegebracht. Hij zal flink aan de bak moeten om dit te herstellen. Die kans geven we hem."

Geen kaas gegeten

Ook in Suriname is kritisch gereageerd op de uitspraken. Volgens André Misiekaba, fractieleider van de grootste regeringspartij, de Nationaal Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse, slaat Blok de plank volledig mis. ,,Deze minister heeft geen kaas gegeten van het reilen en zeilen in Suriname. Juist op een punt waar Suriname heel sterk staat, bekritiseert hij ons", aldus Misiekaba in een reactie op de lokale nieuwssite Starnieuws.

Volgens Misiekaba zou Nederland juist van Suriname kunnen leren op het gebied van probleemloos samenleven van verschillende bevolkingsgroepen. Ondanks het verdeel-en-heersbeleid dat de ,,koloniale voorouders van deze meneer" hebben gevoerd, is er juist geen sprake van een verdeelde bevolking, stelt Misiekaba. Hij vindt dat Blok zich beter moet verdiepen in Suriname. ,,Juist op het punt waar wij het allersterkst zijn en op het punt waar wij kampioen zijn, komt deze meneer ons bekritiseren. Dus ik adviseer hem om in te werken en geen gekke dingen te zeggen die lachwekkend overkomen", laat Misiekaba optekenen.