Minister Blok bezorgd over vertrek VS uit Syrië
Het vertrek van het Amerikaanse leger uit Syrië is ‘mogelijk zeer ingrijpend’, zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Het kan volgens hem leiden tot een ‘enorme verschuiving in de machtsverhoudingen’ en nieuwe gevechten.
Delen per e-mail
Zijn ministerie is ‘zeer beknopt’ op ambtelijk niveau op de hoogte gebracht van het Amerikaanse besluit. Er wordt met bondgenoten overlegd over de gevolgen van de beslissing die de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter naar buiten bracht.
Volgens Blok heeft de stap van Washington geen gevolgen voor de inzet van Nederlandse F-16's tegen terreurgroep IS in Oost-Syrië en Irak. Die bijdrage stopt eind deze maand. De consequenties voor de Nederlandse militairen in Irak is nog niet in te schatten.
‘Islamitische Staat verslagen’
Trumps regering is begonnen met het terughalen van Amerikaanse militairen uit Syrië, werd gisteren bevestigd door het Witte Huis. Dat kan volgens Trump omdat terreurgroep Islamitische Staat (IS) is verslagen. Het gaat in totaal om ruim tweeduizend militairen. De bedoeling is dat over zestig tot honderd dagen alle manschappen uit Syrië weg zijn.
Maar minister Ank Bijleveld (Defensie) benadrukte in de Kamer dat de terreurgroep nog niet is overwonnen. ,,IS kan zo weer naar boven komen.’’ Er zijn volgens haar nog enkele duizenden IS-strijders in Syrië en Irak.
Turkije
In de Tweede Kamer leven dan ook ‘grote zorgen’ over het besluit van Trump. Kamerleden vrezen dat het geweld gaat oplaaien. De VS liggen op het gebied van de bemoeienis met Syrië in de clinch met NAVO-bondgenoot Turkije. Ankara heeft een militaire campagne aangekondigd tegen Koerdische troepen in Syrië. Volgens Turkije vormden die eenheden de Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Voor de Amerikanen zijn de Koerdische troepen juist bondgenoten in de strijd tegen IS.
De partijen vinden dat Turkije heel duidelijk moet worden gemaakt dat het geen nieuwe aanval op de Koerden in Noord-Syrië moet uitvoeren. De druk op de Turkse regering moet worden opgevoerd, vindt de Kamer.
Blok zei dat de Europese Unie hierover al met een verklaring richting Ankara is gekomen en dat de kwestie tijdens het komende overleg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken aan de orde zal worden gesteld. Hij zal die ook in bilaterale gesprekken met Turkije aan de orde stellen.
Hij zei verder te wachten op meer informatie van Washington. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik noemt de manier van handelen van de Amerikaanse regering onthutsend.
Verder in het nieuws
-
Partijcongres Marijnissen (SP) opent aanval op 'lavendelpolitiek’ Baudet
SP-leider Lilian Marijnissen wil niet dat onze toekomst wordt bepaald door ‘de lavendelpolitiek’ van Thierry Baudet. Dat zei Marijnissen vanmiddag tijdens een speech op het partijcongres in Nieuwegein. -
Ledenvergadering Henk Krol weer gekozen als landelijk lijsttrekker 50Plus
Henk Krol voert bij de komende landelijke verkiezingen, die uiterlijk in maart 2021 plaatsvinden, opnieuw seniorenpartij 50Plus aan. Dat heeft de algemene ledenvergadering vanmiddag besloten. -
Partijcongres Jannie Visscher nieuwe voorzitter SP
Jannie Visscher (58) is gekozen als nieuwe voorzitter van de Socialistische Partij. Ze is de opvolger van Ron Meijer, die eerder dit jaar zijn vertrek aankondigde na verloren Europese verkiezingen. -
Opinie Sportjournalisten, kom in actie tegen Qatar
AD-journalist en -columnist Sjoerd Mossou vindt dat het niet aan individuen is om actie te voeren tegen Qatar als locatie van het WK in 2022. Hein Meurs, als eindredacteur betrokken bij het voetbalmagazine Staantribune en zelf voetballiefhebber, is het daar niet mee eens. -
Nieuwe cao Personeel ziekenhuizen krijgt er acht procent bij
Een ultieme poging om de cao-onderhandelingen tussen de ziekenhuiswerkgevers en de vakbeweging vlot te trekken, is gelukt. Er ligt nu een deal tussen de onderhandelaars. De leden moeten daar echter nog wel mee instemmen.
-
UPDATE Henk Otten en 50Plus helpen stikstofwet aan meerderheid in Eerste Kamer
Henk Otten heeft na een bezoek aan het Torentje zijn zegen gegeven aan de stikstofwet van het kabinet. De kans is groot dat ook 50Plus en SGP volgende week met de wet instemmen, waarmee in de Eerste Kamer een meerderheid vóór is. Zo kan het kabinet de spoedwet zonder hulp van PvdA of GroenLinks door de senaat loodsen. -
Toeslagenaffaire: ‘Belastingdienst negeerde wet veel langer’
De Belastingdienst heeft zich ook de afgelopen drie jaar niet aan de wet gehouden bij het controleren van toeslagen voor kinderopvang. Dat strookt niet wat staatssecretaris Menno Snel van Financiën de Tweede Kamer heeft verteld en evenmin met wat de Belastingdienst de Nationale Ombudsman beloofde. De Belastingdienst zou zich volgens hen sinds 2016 wel aan de wet houden. -
Kabinet: Economie moet ingrijpend worden hervormd
Nederland moet de economie grondig hervormen om de welvaart in de toekomst te garanderen. Het kabinet heeft daarvoor een zespuntenplan gepresenteerd. Voor het plan zijn miljarden euro’s nodig die vooral door nieuwe kabinetten moeten worden neergeteld.