Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer. © ANP

Minister Blok: geen eerlijke verkiezingen Venezuela

Nederland erkent de verkiezingen in Venezuela niet, waar de linkse president Nicolás Maduro dit weekeinde werd herkozen. ,,Het waren geen vrije en onafhankelijke verkiezingen", zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vandaag in de Tweede Kamer.

Venezuela is het grootste buurland van het koninkrijk. De oppositie boycotte de verkiezingen. Veel tegenstanders van Maduro zitten in de gevangenis of zijn gevlucht. De economie is er heel slecht aan toe. Het land is een voorbeeld ,,hoe je een economie helemaal naar de vernieling kunt helpen", aldus Blok.

Veel mensen vluchten uit het land naar Colombia, maar ook naar Aruba, Bonaire en Curaçao. In de Tweede Kamer leven veel zorgen over de vluchtelingenstroom naar de Benedenwindse eilanden. Ze worden beschouwd als economische vluchtelingen en niet als politieke en daarom zoveel mogelijk teruggestuurd naar Venezuela. 

Tussen begin januari en begin april was er nog sprake van een grensconflict tussen Venezuela aan de ene kant en Aruba, Bonaire en Curaçao - en Nederland - aan de andere kant. Venezuela sloot de grens omdat de eilanden niet genoeg zouden doen om de smokkel van onder meer drugs, wapens, geld, goud en koper tegen te gaan. De landen spraken in april af samen actief smokkel te bestrijden, waarna de grens weer kon worden opengesteld.

Europese Unie

Volledig scherm
EU-buitenlandchef Federica Mogherini. © AFP

Ook volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini voldeden de verkiezingen in de verste verte niet aan de internationale standaarden. De resultaten zijn mede vanwege de lage opkomst niet geloofwaardig, aldus de Italiaanse. Zij spreekt van een gebrek aan respect voor politiek pluralisme, democratie, transparantie en de rechtsstaat. Mogherini roept de regering op politieke gevangenen vrij te laten en de democratie te herstellen.

Mogelijk zal de EU de sancties aanscherpen. Zoals vorige maand al aangekondigd, zullen de EU-lidstaten ,,adequate maatregelen'' overwegen.

'Sancties VS belediging voor Venezuela'
De Venezolaanse president Nicolás Maduro noemt de nieuwe sancties die de VS zijn land hebben opgelegd een belediging van de nationale waardigheid. Volgens Madura veroorzaken de sancties dat zijn volk lijdt.

Caracas heeft kort na het bekend worden van de Amerikaanse maatregelen een topdiplomaat op de Amerikaanse ambassade twee dagen de tijd gegeven om het land te verlaten. Zaakgelastigde Todd Robinson wordt verdacht van samenzwering tegen de Venezolaanse regering.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde gisteren de nieuwe sancties tegen Venezuela aan. Dat gebeurde een dag na de presidentsverkiezingen in het Midden-Amerikaanse land, waarbij de zittende president Nicolás Maduro werd herkozen. De VS erkent de uitslag niet.

Het is Amerikanen nu verboden om aan financiële transacties deel te nemen die te maken hebben met de Venezolaanse staatsschuld of met de schulden van staatsbedrijven.