Volledig scherm
Sergei Lavrov (R) en Stef Blok © REUTERS

Minister Blok: Geen Koude Oorlog met Rusland

Er is geen nieuwe Koude Oorlog tussen het Westen en Rusland, maar het vinden van 'raakvlakken' blijft een uitdaging, zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) vandaag na een eerste gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. De twee landen blijven met elkaar in gesprek. 

Volledig scherm
© EPA

De Russen hebben herhaald te zullen meewerken aan de berechting van de daders van het neerschieten van vlucht MH17, aldus Blok tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. MH17 stond bovenaan de lijst van gespreksonderwerpen, had hij vooraf aangekondigd.

Moskou heeft in het verleden steeds scherpe kritiek gehad op het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17. Dat gebeurde met een raket uit Rusland. Hij heeft Lavrov duidelijk gemaakt dat het pijnlijk voor de nabestaanden is dat de Russen het onderzoek naar de ramp steeds in twijfel trekken.

In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd een dag eerder nog gerept over het 'vooringenomen' onderzoek naar de oorzaak van 'de crash van MH17'. Ook zouden de betrekkingen worden 'overschaduwd door de ongekende anti-Russische campagne in de Nederlandse media'.

Blok herinnerde aan de eeuwenlange nauwe banden tussen Nederland en Rusland. Hij heeft een ontmoeting voorgesteld van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) met de Russische vicepremier om te praten over het aanhalen van de economische banden.

Syrië 

Ook hebben ze gesproken over de situatie in Syrië waar het Kremlin het bewind van president Bashar al-Assad steunt. Volgens de bewindsman is het een 'uitdaging om hier raakvlakken te vinden'. Blok heeft Lavrov opnieuw gevraagd mee te werken aan een VN-onderzoek naar de de gifgasaanval op de Syrische stad Douma.

Lavrov hoopt dat er in het conflict rond Syrië geen herhaling komt van de ervaringen in Libië en Irak. ,,Moge God verhoeden dat in Syrië iets avontuurlijks wordt gedaan zoals in Libië en Irak." 
Lavrov zei dat zelfs de kleinste misrekening in Syrië kan leiden tot een nieuwe migrantenstroom en dat ultimatums en dreigementen de dialoog niet helpen.