Minister Blok overleeft motie van wantrouwen na 'failed state'-opmerking

VIDEOMinister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) moest vandaag in de Tweede Kamer opnieuw diep door het stof over zijn uitspraken over Suriname - hij noemde het land een failed state - en de multiculturele samenleving. ,,Mijn uitspraken spijten me. De woorden die ik heb teruggenomen, die meende ik niet'', aldus de bewindsman, die uiteindelijk een motie van wantrouwen overleefde.

,,Het zal niemand verrassen dat ik deze zomer veel bezig ben geweest met deze kwestie. De woorden die ik heb gebruikt, waren om te prikkelen. Maar ik heb daarbij ongelukkige en onzorgvuldige woorden gebruikt'', zei Blok. ,,Dat spijt mij, Ik heb die woorden ook teruggenomen.''

Alleen excuses bleek niet genoeg voor de Kamer. Veel partijen wilden weten of Blok daadwerkelijk gelooft in zijn uitspraken en wat dat voor zijn geloofwaardigheid als minister van Buitenlandse Zaken betekent. 

Niets, vindt Blok. Hij benadrukte dat de contacten met de buitenlandse collega’s – op Suriname na – zijn hersteld en dat er geen afspraken uit zijn ‘bomvolle’ agenda voor volgende week zijn geschrapt. Alleen Suriname had negatief gereageerd op zijn excuses, maar hij beloofde daar hard aan te werken. De relatie was voor zijn uitspraken ook al niet goed, voegde hij eraan toe. ,,Hij heeft nog steeds niet aangegeven dat zijn opmerkingen niet juist zijn," zei waarnemend zaakgelastigde van Suriname Ebu Jones in Nederland vanavond nog op NPO Radio 1.

Quote

Het zal niemand verrassen dat ik deze zomer veel bezig ben geweest met deze kwestie

Stef Blok
Volledig scherm
© ANP


Op een besloten bijeenkomst zei Blok deze zomer onder meer dat hij geen land kent waar verschillende culturen vreedzaam samenleven. ,,Ik kan geen voorbeeld noemen.'' Toen een van de tachtig toehoorders Suriname oppert, haalde Blok hard uit naar de republiek. ,,Dus de partijen in Suriname zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (...) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling.''

Terugnemen

Quote

Toen ik de uitspraken van Blok hoorde, dacht ik: wat een kanjer. Waarom zit die man niet bij de PVV?

PVV-leider Geert Wilders

Het bleek vandaag geen gemakkelijk debat voor Blok. Vooral coalitiegenoten D66 eiste een uitgebreide verklaring van de VVD-minister. D66 wilde dat Blok zijn woorden terug zou nemen, er excuses voor zou aanbieden en zou zeggen dat dat hij geen van de uitspraken meende. Ook moest hij beloven te geloven in de kracht van de multiculturele samenleving. Partijleider Alexander Pechtold sprak van een pijnlijke start en noemde de uitspraken ‘een bewindspersoon onwaardig’.

Aan de andere kant van het spectrum stonden PVV en FvD, die Blok juist aanvielen op het terugnemen van zijn woorden. ,,Een waarheid als een koe'', aldus Geert Wilders over de uitlatingen van Blok. De PVV-leider vindt dat de VVD juist achter zijn minister moet gaan staan. ,,Toen ik de uitspraken van Blok hoorde, dacht ik: wat een kanjer. Waarom zit die man niet bij de PVV?'' Hij noemde de – ‘door Pechtold afgedwongen’ - mea culpa ‘politieke castratie’.

Volledig scherm
Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) © ANP

Genen

De Kamer viel over het verband dat Blok legde tussen genetica en vreedzaam samenleven. CDA-leider Sybrand Buma kon die opmerking niet rijmen met het kabinetsbeleid. ,,Als je aan de ene kant zegt dat je wil werken aan een multiculturele samenleving, en aan de andere kant zegt dat dat niet kan omdat dat genetisch onmogelijk is, dan weet ik niet wat daar nou gebeurd is.''

,,Dat moet ik overlaten aan wetenschappers'', erkende Blok. Dat leverde cynisch gelach op uit de Kamer. Na lang aandringen gaf hij aan dat mensen ondanks alle verschillen kunnen samenleven.

Motie van wantrouwen

Denk zegde uiteindelijk het vertrouwen in Blok op. De motie van wantrouwen werd gesteund door PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Deze minister kan de geloofwaardigheid niet herstellen, zei Jesse Klaver (GroenLinks). Blok heeft de twijfel niet kunnen wegnemen, zeggen SP en PvdA. De coalitie – die een meerderheid in de Kamer heeft – bleef echt achter Blok staan. 

Lees alle ontwikkelingen hieronder terug. Het kan even duren voordat het blog volledig is geladen.