Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg (VVD) loopt richting de ministerraad © ANP

Minister Bruins duikt in stijgende populariteit zware pijnstillers

Minister Bruno Bruins (Medische zorg) gaat uitzoeken waarom het gebruik van zware pijnstillers, zoals het paardenmiddel Oxycodon, in ons land zo stevig toeneemt. En daarmee ook het aantal overdoses.    

Vanmorgen meldde de Volkskrant dat het aantal overdoses met de verslavende, morfine-achtige pijnstiller Oxycodon sterk stijgt. Eerder deze week bleek ook dat het aantal gebruikers van dit sterke medicijn in 2017 op jaarbasis met ruim 20 procent is toegenomen. Sowieso nemen Nederlanders steeds meer zware pijnstillers, blijkt uit de nieuwste cijfers.

Bruins is 'verbaasd' dat het gebruik zo snel toeneemt, zei hij vanmorgen tijdens de inloop van de wekelijkse ministerraad. ,,Ik vraag me af wat daar de reden van is en daar wil ik ook navraag over doen bij de huisartsen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er een noodzaak is om vaker voor te schrijven. Als die wél bestaat, wil ik dat graag weten."

Aangescherpt

Dit voorjaar nog heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap voor ons land de aanbevelingen voor behandeling met zware pijnstillers aangescherpt om te helpen voorkomen dat patiënten door gewenning en afhankelijkheid overmatig gaan gebruiken. 

De minister is niet van plan om het voorschrijven van zware pijnstillers verder aan banden te leggen. ,,We hebben in dit land afgesproken dat de arts voorschrijft en dat wil ook graag zo houden. Daarom vind ik ook een gesprek met de beroepsgroep belangrijk."