Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Minister Bruins wil bijna half miljard besparen op medicijnkosten

UpdateDe uitgaven aan geneesmiddelen moeten beter worden beheerst. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg wil daarom lagere maximumprijzen, scherper inkopen en beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs worden vergoed. 

Bruins hoopt door onder meer deze maatregelen over vier jaar 467 miljoen euro per jaar te besparen. We zijn jaarlijks 6 miljard kwijt en de uitgaven blijven stijgen, maar zo gaan ze minder hard omhoog, is de gedachte.

,,Er komen in rap tempo nieuwe innovatieve geneesmiddelen op de markt. Dat is geweldig nieuws, maar deze middelen zijn vaak bijzonder duur, tot meer dan 100.000 euro per behandeling per jaar'', aldus Bruins vandaag na de ministerraad. ,,We hebben niet alleen te maken met de patiënt van vandaag, maar ook met patiënten van morgen. Om ook die patiënten de beste zorg te kunnen blijven bieden, is nu actie nodig om de stijging van de kosten te beteugelen."

Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg.
Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg. © ANP

Zo wordt er gekeken naar middelen waarmee wordt geconcurreerd en waarvoor de vergoedingslimiet misschien omlaag kan. Verder worden de mogelijkheden bezien voor bereiding van geneesmiddelen door de apotheek zelf. Deze en enkele andere maatregelen kunnen al zo'n 140 miljoen schelen.

Ook hoopt de minister een besparing van 160 miljoen te bereiken door een lagere maximumprijs, al is dat een ingewikkelde zaak. ,,We moeten voorkomen dat fabrikanten vanwege een lagere maximumprijs besluiten hun middel niet meer in Nederland op de markt te brengen." De maatregel heeft vooral effect op de prijs van geneesmiddelen waar nog een patent op rust. Andere zijn doorgaans al goedkoper.

Maximum

Op scherpere inkoop wordt 'vol ingezet'. De krachten zullen daarbij worden gebundeld. Zo moet jaarlijks 155 miljoen bespaard worden.

Ook wordt werk gemaakt van het al in het regeerakkoord aangekondigde maximum van 250 euro voor eigen betalingen van geneesmiddelen. Hiermee moet worden voorkomen dat mensen veel moeten bijbetalen voor geneesmiddelen die in prijs hoger uitvallen dan de vergoedingslimiet.