Volledig scherm
Minister Hugo de Jonge © ANP

Minister: Coach voor kwetsbare jongeren

Kwetsbare jongeren die zijn opgegroeid in een pleeggezin of een instelling moeten ook na hun 18e worden begeleid door een coach. De volwassen begeleider moet voorkomen dat het alsnog misgaat als de jongere meerderjarig wordt.

Dat staat in een plan dat ministers Hugo de Jonge (Zorg) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer hebben gestuurd vandaag. Vanaf 2020 moet de begeleiding van kwetsbare jongeren zijn verbeterd.

,,De professionals laten minder zelfredzame jongeren niet los als jongeren niet beschikken over een sociaal netwerk met tenminste 1 volwassen begeleider, opleiding, werk en inkomen, huisvesting en indien nodig verdere zorg,’’ schrijft minister De Jonge. ,,Zodat deze kwetsbare jongeren veilig zelfstandigheid en volwassenheid kunnen gaan ontdekken.’’

Langer hulp

Het actiepunt maakt deel uit van het grotere Actieprogramma ‘Zorg voor de Jeugd’, waarvoor 108 miljoen euro beschikbaar komt. Hierin staat verder dat pleegkinderen langer gebruik moeten kunnen maken van hulp van hun pleeggezin. Niet strikt tot hun 18e, maar standaard tot hun 21e en zelfs tot hun 23e als dat nodig is. Nu zijn daar geen wettelijke waarborgen voor.

Regime

Ook willen de ministers dat er knelpunten in de regels worden opgelost, waardoor probleemjongeren bij hun vertrouwde GGZ-hulpverlener kunnen blijven na hun 18e. Vaak vallen ze na hun 18e verjaardag voor de wet onder een ander regime, wat problemen geeft in de hulpverlening.

Het kabinet heeft zich met het actieplan een aantal doelen gesteld, vooral als verbetering op huidige haperende wetten. Zo wil het kabinet onder meer betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen, meer kinderen zo thuis mogelijk laten opgroeien en jongeren beter beschermen als hun ontwikkeling gevaar loopt.