Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca
video/updateMinister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de conclusies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin betekenen voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. ,,Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit.
Delen per e-mail
De combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes is een ‘zeer zeldzame bijwerking’ van het AstraZeneca-vaccin, stelde het bijwerkingencomité van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA vanmiddag. Toch blijven de voordelen van het vaccin opwegen tegen de bijwerking, vindt de medicijnautoriteit.
Tot dusver stelde het EMA steeds dat er geen verband was aangetoond tussen de zeldzame complicatie en het vaccin van AstraZeneca. Maar na zorgvuldige bestudering van 86 meldingen op een totaal van 25 miljoen vaccinaties in Europa is nu dus de conclusie dat de trombosecomplicatie in een klein aantal gevallen toch kan optreden, met name bij vrouwen onder de 60 jaar en binnen twee weken na vaccinatie.
Minister De Jonge gaat de bevindingen van het EMA voorleggen aan de Gezondheidsraad. Ook zal hij contact zoeken met Europese collega's. ,,De veiligheid staat voorop", stelde De Jonge, zonder een voorschot te willen nemen op de inhoud van het besluit dat hij morgen zal nemen.
Ook in Nederland doken vorige week vijf meldingen op van de zeldzame bijwerking. Op basis daarvan werd het vaccineren van 60-minners tot vandaag stilgelegd, in afwachting van het oordeel van het EMA. De Jonge zegt dat afspraken die voor morgen in de agenda stonden, ook nog worden geschrapt, maar die van vrijdag niet. ,,Die gaan door, afhankelijk van het besluit van morgen.”
Bekijk hieronder beelden van de persconferentie van het EMA.
Reactie immuunsysteem
Op basis van de onderzochte gevallen is volgens het EMA nog niet gebleken dat er specifieke risicofactoren bij vrouwen aan te wijzen zijn die de kans op de bijwerking verhogen. Een mogelijke oorzaak voor de bijwerking is een reactie van het immuunsysteem op het vaccin, die volgens de medicijnautoriteit soms ook gezien wordt bij patiënten die behandeld worden met het medicijn heparine, dat gebruikt wordt om bloedstolsels te behandelen of voorkomen. Het EMA stelt hier meer onderzoek naar te gaan doen.
Dat er bijwerkingen aan het licht komen, is op zich niet onverwacht, zegt Sabine Straus, de Nederlandse voorzitter van de veiligheidscommissie van het EMA. ,,We zijn op grote schaal vaccins aan het toedienen aan veel gezonde mensen. Het lastige is dat we soms dingen langs zien komen. Soms gebeuren die bij toeval en soms, zoals nu, als mogelijke bijwerking van het vaccin.‘’
In de gaten houden
Straus roept zowel gevaccineerden als artsen op om goed in de gaten te houden of mensen de symptomen van de bijwerking krijgen. ,,Die gebeuren in de eerste twee weken na inenting. Het kan bijvoorbeeld gaan om kortademigheid, pijn op de borst, zwellingen in de benen, aanhoudende buikpijn, zware en langdurige hoofdpijn of niet meer scherp kunnen zien.‘’
Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden, dat op dezelfde techniek is gebaseerd als dat van AstraZeneca, zou bij sommige mensen kunnen leiden tot de complicatie. Tot nu toe zijn er drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht. Het zijn extreem weinig gevallen op 4,5 miljoen mensen die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen, zo’n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het EMA.
Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat zitting heeft in het bijwerkingencomité van het EMA, noemt het ‘goed dat er nu meer duidelijkheid is’ over het AstraZeneca-vaccin. ,,De informatie komt als bijwerking in de bijsluiter en productinformatie. Er wordt ook hard gewerkt aan beter inzicht in dit beeld en of bepaalde mensen hier vatbaarder voor zijn. Het is nu aan minister De Jonge om te besluiten in hoeverre dit gevolgen heeft voor de vaccinatiecampagne.”
In Groot-Brittannië krijgen mensen onder de 30 jaar vanaf nu in plaats van het AstraZeneca-vaccin een andere prik, maakte de Britse gezondheidsautoriteit MHRA vanmiddag op een persconferentie naar aanleiding van de onrust over AstraZeneca bekend. De jongeren krijgen voortaan het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna aangeboden.
Bekijk hieronder wat het Nederlandse CBG vandaag over het AstraZeneca-vaccin zei.
Vijf meldingen
Nederland stopte afgelopen vrijdag deels met AstraZeneca nadat bekend was geworden dat in ons land vijf meldingen zijn binnengekomen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Bij één vrouw liep dat dodelijk af.
Omdat de complicatie in de meeste gevallen bij vrouwen onder de 60 jaar gemeld wordt, werd in Nederland het vaccineren van 60-minners met AstraZeneca stilgelegd. Het prikken van 60- tot 64-jarigen bij de huisartsen ging wel gewoon door. Of veel Nederlanders uit die leeftijdscategorie zich laten weerhouden van het nemen van het vaccin, is nog niet duidelijk.
In andere Europese landen dook de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes ook op. Zo waren er in Duitsland vorige week 31 gevallen bekend (negen overlijdens) op 2,7 miljoen AstraZeneca-vaccinaties. Het Verenigd Koninkrijk kwam uit op dertig meldingen en zeven sterfgevallen op een totaal van 18,1 miljoen doses.
86 meldingen
Het bijwerkingencomité van het EMA onderzocht 86 meldingen, waarvan er achttien een dodelijke afloop hadden. In 62 gevallen ging het om bloedstolsels in de hersenen, en in 24 gevallen om stolsels in de buik, steeds in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De 86 meldingen werden gedaan na een totaal van 25 miljoen vaccinaties in heel Europa, inclusief het Verenigd Koninkrijk.
Inmiddels zijn er respectievelijk 169 meldingen van hersentrombose en 53 meldingen van buikadertrombose, op een totaal van 34 miljoen vaccinaties in Europa en het Verenigd Koninkrijk.
Mensen die na hun vaccinatie met AstraZeneca last krijgen van de volgende symptomen moeten volgens het EMA medische hulp zoeken: ademtekort, pijn in de borst, een opgezwollen been, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen zoals hoofdpijn of slecht zicht en kleine onderhuidse bloedingen rond de plaats van de injectie.
Verband met vaccin
Het EMA hield de afgelopen weken steeds vol dat een verband tussen het vaccin van AstraZeneca en de complicaties niet aangetoond was. Maar gisteren zei EMA-directeur Marco Cavaleri in een Italiaanse krant dat dat verband er wél is. Volgens Cavaleri komt de zeldzame complicatie ‘onder jonge gevaccineerden vaker voor dan we zouden verwachten’. Wel stelde hij dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin nog altijd groter zijn dan de risico’s. Het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen noemde de uitspraken van de EMA-topman gisteren nog ‘voorbarig’.
Nederland rekent in het tweede kwartaal op 4,3 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en in het derde kwartaal zelfs op 6,2 miljoen. Het is nog niet precies bekend voor welke doelgroepen deze vaccins gereserveerd worden, naast de doelgroepen die er nu al mee worden geprikt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Rutte is weg van de afgrond, Tjeenk raapt scherven en versoepelingen krijgen we niet
Even liep hij langs de afgrond, maar VVD-leider Mark Rutte is nog niet afgeschreven in de formatie. Zijn imago heeft wel de zoveelste deuk opgelopen door zijn leugen over Pieter Omtzigt. Want wéér haperde Ruttes geheugen: hij had wel degelijk over de CDA’er gesproken in de formatie, terwijl hij had bezworen dat het niet zo was. -
Vaccinatietempo opnieuw veel lager door prikpauze AstraZeneca
Het vaccinatietempo valt opnieuw veel lager uit dan geraamd. Waar dinsdag op het coronadashboard van de rijksoverheid nog werd gemeld dat deze week bijna 625.000 mensen zouden worden ingeënt, is dat woensdagochtend bijgesteld naar iets minder dan 500.000. -
Met deze tips is het opruimen van de zolder voor de virtuele vrijmarkt een stuk eenvoudiger
Het opruimen van de zolder kan een behoorlijke opgave zijn: alleen een begin maken is soms al een uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om van het opruimen van je zolder een makkelijke en overzichtelijke taak te maken. Opruimcoach Lammy Wolfslag geeft tips. -
PREMIUM
Onkruid, hoe kom je er van af? Eet het op! (En Suze heeft nog meer tips)
Last van onkruid in de tuin en wil je geen gif spuiten om het weg te krijgen? Dan biedt Suze Peters uit Moordrecht een oplossing. In een praktische online basiscursus onkruid helpt ze tuineigenaren omgaan met onkruid. Een cursus over wat wél weg moet en wat gerust mag blijven staan. En welk onkruid je zelfs kunt eten. -
Opinie
Links moet zich nu juist verenigen, niet schamen
In de naoorlogse politieke geschiedenis was links nog nooit zo klein. En de sociale ongelijkheid juist zo groot, stelt Arthur Wiggers. Linkse partijen moeten zich verenigen in een nieuw, aansprekend verhaal.
-
155
Derde golf ‘lijkt wat mee te vallen’, kabinet komt met versoepelfases: terrassen open, avondklok weg
Het kabinet werkt aan een gefaseerd versoepelingsplan richting de zomer. Bovenaan de lijst staan het heropenen van het hoger onderwijs en de terrassen, ook het schrappen van de avondklok en heropening van de winkels hebben topprioriteit. Deze verruimingen kunnen 21 april ingaan, vrijdag buigt het OMT zich over de wensen. -
PREMIUM
Vandaag D-day voor AstraZeneca-vaccin, huisartsen worden bestookt met vragen
Huisartsen in Nederland worden bestookt met vragen over het AstraZeneca-vaccin, dat in verband wordt gebracht met zeldzame trombosebijwerkingen. Vandaag beslist de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA of doorprikken met AstraZeneca voor alle doelgroepen verantwoord is, en onder welke voorwaarden. -
Schermtijd beperken bij kinderen grootste uitdaging voor ouders: dit kun je doen
Veel Nederlandse ouders zeggen het buitengewoon lastig te vinden de schermtijd van hun kinderen te beperken, blijkt uit onderzoek van Multiscope. We leggen uit hoe je het telefoongebruik van je kind toch aan banden kunt leggen.