Volledig scherm
Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld. © Robin Hilberink

Minister Dekker: Pegida steeds kleiner maar wel radicaler

Het kabinet maakt zich zorgen over Pegida, de extreemrechtse groep die protesteerde tegen de bouw van een moskee in Enschede. De groepering lijkt 'steeds kleiner maar wel radicaler te worden', zei minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming op vragen van de PvdA in de Tweede Kamer.

Quote

Er is verhoogde alertheid als het gaat om bewegingen van dit soort groepen

Sander Dekker

Bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is 'verhoogde alertheid als het gaat om bewegingen van dit soort groepen', aldus Dekker. Hij veroordeelde de actie van Pegida en noemde ze 'walgelijk' en 'misselijkmakend'. Op een filmpje dat de organisatie op Twitter en Facebook plaatste, is te zien dat iemand in een donker gewaad op het toekomstige bouwterrein een houten kruis besmeurt, naar verluidt met varkensbloed.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt of er een strafbaar feit is gepleegd. De zaak wordt door het OM 'heel serieus' genomen, verklaarde Dekker. ,,We zitten er bovenop bestuurlijk."

Ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) hebben contact gehad met de burgemeester van Enschede, 
Onno van Veldhuizen. Die was volgens Pegida Nederland-voorman Edwin Wagensveld van tevoren op de hoogte. Dat ontkent Van Veldhuizen. ,,Wij wisten van deze demonstratie niets af. Pas achteraf. Het zijn alleen maar woorden die oproepen tot haat en geweld. En daar zijn woorden niet voor bedoeld in een democratische rechtsstaat waar wij in leven." 

Meer acties

Wagensveld heeft meer acties in Enschede aangekondigd. ,,Weet u wat een provocatie is? Een haathuis, want zo noemen wij een moskee, neerzetten. En dan ook nog de grootste van Nederland. Dat is een provocatie! Maar dat ding gaat er niet komen, neemt u dat van mij aan. Dit is niet onze laatste actie in Enschede."