Volledig scherm
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Minister denkt aan meldpunt voor suïcidale boer

Boeren die rondlopen met zelfmoordgedachten moeten op tijd hulp krijgen. Daarom overweegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) de invoering van een meldpunt waar bezoekers van boerderijen - zoals dierenartsen - anoniem hun zorgen kenbaar kunnen maken.

Dat schrijft minister Schouten zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten merkt dat boerderijbezoekers vaak niet zelf in staat zijn om een gesprek te voeren met een agrariër met psychische problemen, maar dat deze bezoekers van de boerderij wel zou kunnen doorverwijzen naar mensen van de ggz.

Volgens actualiteitenrubriek Nieuwsuur, dat zaterdag over de kwestie bericht, nemen in de agrarische sector zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Financiële zorgen, strenge milieuwetten en eenzaamheid zouden factoren zijn die boeren stress opleveren.

Registratie

In Nederland wordt niet bijgehouden wat het beroep is van mensen die zelfmoord plegen. In andere landen gebeurt dat wel. Volgens Nieuwsuur toont onderzoek in de landen om ons heen aan dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan gemiddeld. In Frankrijk zou dat zelfs 22 procent hoger dan gemiddeld liggen.

Schouten gaat in overleg met de minister van Volksgezondheid om te bekijken of het ook in Nederland mogelijk wordt om suïcide naar beroepsgroep te gaan registeren.

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.