Volledig scherm
Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. © ANP

Minister denkt aan meldpunt voor suïcidale boer

Boeren die rondlopen met zelfmoordgedachten moeten op tijd hulp krijgen. Daarom overweegt minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie) de invoering van een meldpunt waar bezoekers van boerderijen - zoals dierenartsen - anoniem hun zorgen kenbaar kunnen maken.

Dat schrijft minister Schouten zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten merkt dat boerderijbezoekers vaak niet zelf in staat zijn om een gesprek te voeren met een agrariër met psychische problemen, maar dat deze bezoekers van de boerderij wel zou kunnen doorverwijzen naar mensen van de ggz.

Volgens actualiteitenrubriek Nieuwsuur, dat zaterdag over de kwestie bericht, nemen in de agrarische sector zorgen over zelfmoord onder boeren toe. Financiële zorgen, strenge milieuwetten en eenzaamheid zouden factoren zijn die boeren stress opleveren.

Registratie

In Nederland wordt niet bijgehouden wat het beroep is van mensen die zelfmoord plegen. In andere landen gebeurt dat wel. Volgens Nieuwsuur toont onderzoek in de landen om ons heen aan dat suïcide onder agrariërs beduidend meer voorkomt dan gemiddeld. In Frankrijk zou dat zelfs 22 procent hoger dan gemiddeld liggen.

Schouten gaat in overleg met de minister van Volksgezondheid om te bekijken of het ook in Nederland mogelijk wordt om suïcide naar beroepsgroep te gaan registeren.

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.