Volledig scherm
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ROBIN UTRECHT

Minister: Duizenden ‘zoekgeraakte’ veroordeelden in buitenland

Van de 11.000 voortvluchtige veroordeelden die nog straffen hebben openstaan, is zo’n 90 procent in het buitenland. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) vanmorgen gezegd in de Tweede Kamer.

Uit onderzoek bleek eerder dat Nederland duizenden criminelen uit het oog was verloren, terwijl zij nog gevangenisstraffen zouden moeten uitzitten. Het ging volgens tellingen om zo’n 11.000 veroordeelden die de benen namen voordat ze zich bij de gevangenis hadden moeten melden. 

Een groot deel van hen, zo’n driekwart, moet een straf uitzitten van minder dan twee maanden cel. Maar voor een deel gaat het ook over criminelen die bijna een jaar zouden moeten zitten.

Nadat aan het licht was gekomen dat er veel spoorloos waren, startte Dekker wel onderzoeken. ,,De groep waar nu naar wordt gekeken en gezocht is vele malen groter dan in het verleden, maar het is werk in uitvoering.’’

Proef

Eerder kondigde Dekker een proef aan in Amsterdam om voortvluchtigen tegen de lamp te laten lopen als zij een uitkering of rijbewijs komen aanvragen bij de gemeente. Dat lijkt dus weinig effect te gaan hebben voor de grootste groep van gevluchte veroordeelden.

Die groep kan overigens zo groot zijn omdat veroordeelden na het opleggen van hun straf door een rechter vaak niet worden vastgezet. Zij moeten zich melden op een gezet tijdstip voor hun straf, maar komen dan dus dikwijls niet opdraven. De politie zoekt wel naar hen, maar niet bij voortduring. Daar is simpelweg niet voldoende capaciteit.

Effect

Naar burgers die langere straffen hebben open staan, bijvoorbeeld driekwart jaar, wordt wel een speciaal team ingeschakeld. Dat heeft ook effect gehad, zegt Dekker. Zo zouden sinds het blamerende rapport 315 personen zijn aangehouden die meer dan 300 dagen celstraf hadden openstaan.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’