Minister: Geen ‘ophaalplan’, maar werkloze jongeren uit banlieues blijven welkom
met videoMinister Karien van Gennip (Sociale Zaken) blijft er bij: werkloze Franse jongeren uit probleemwijken zijn welkom om te komen werken in Nederland, zoals ze vanmorgen opperde in het AD. Maar het kabinet gaat niet actief naar hen op zoek, voegt de minister daar nu aan toe.
In de Tweede Kamer werd vanmorgen woest gereageerd op haar denkrichting. Het idee is opvallend: de Franse voorsteden, de banlieues, zijn berucht vanwege de hoge criminaliteitscijfers. Volgens Van Gennip kan werk mensen echter helpen ‘op het goede pad te komen’, zei ze in een interview met deze site.
,,In Frankrijk is echt een hoge jeugdwerkloosheid, zeker in de banlieues”, aldus Van Gennip. ,,Veel hoger dan wij hier kennen. Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters om ze hier in de horeca of de tuinbouw te laten werken.”
In het vragenuur lichtte ze dat verder toe: ,,Er ligt geen plan om Franse jongeren naar Nederland te halen. Maar er zijn wel plannen om arbeidsmigranten van buiten Europa te halen. Dan zeg ik: er is in eigen land en de EU nog genoeg onbenut arbeidspotentieel.”
PVV-Tweede Kamerlid Léon de Jong heeft geen goed woorden over voor de minister. ,,Frankrijk staat in de fik. En u wil die probleemjongeren naar hier halen om in de horeca in de weer te gaan. Krankzinnig.”
Ook andere rechtse partijen als de PVV, FvD, JA21 en BVNL (van Wybren van Haga) spreken er schande van. ‘Het wordt steeds gekker’, twittert Geert Wilders. ‘De ene dag moeten de boeren kapot, de andere dag komen er mega-asielzoekerscentra bij en vandaag gaan we Franse werklozen uit de gevaarlijke banlieues hierheen halen.’
Ook regeringspartij VVD is kritisch en spreekt van een ‘kansloos’ plan. ,,In plaats van oplossingen worden problemen uit de banlieues naar Nederland geïmporteerd. De Nederlandse arbeidsmarkt is geen heropvoedingsprogramma voor buitenlandse probleemjongeren. De minister moet focussen op de ruim 1 miljoen mensen die hier aan de kant staan", aldus VVD-Tweede Kamerlid Zohair El Yassini.
Forum voor Democratie spreekt van ‘waanzin’. ‘Laagopgeleide Afrikanen, verantwoordelijk voor onveiligheid en criminaliteit in de buitensteden, hebben niets te zoeken in Nederland. Werken en wonen is hier voor onze eigen mensen’, twittert de partij via het partijaccount.
Lees door onder de tweet
Van Gennip zegt zich in de eerste plaats verantwoordelijk te voelen voor de ruim 1 miljoen Nederlanders die langs de kant staan of meer uren zouden kunnen of willen werken. Die moeten als eerste aan de slag. Maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt zal Nederland ook in de toekomst arbeidsmigranten nodig hebben, stelt ze.
Joost Eerdmans van JA21 zegt dat er weliswaar geen plan is om jongeren uit Spanje of Frankrijk hierheen te halen, maar wijst er op dat de minister nog steeds voor zou zijn. ,,Er is geen plan, oké, maar u vindt het nog steeds een goed idee.”
Van Gennip: ,,We hebben vrij verkeer van personen en goederen. Maar dat is iets anders dan jongeren hierheen te halen. Maar wat ik in het algemeen wel vind is dat mensen die een baan vinden iets toevoegen aan de samenleving. Dat geldt voor iedereen en voor alle landen.”
Ook de SP-is kritisch: ,,Wat een ontzettend slecht en wereldvreemd plan", zegt leider Lilian Marijnissen. ,,De arbeidsinspectie adviseert om te stoppen met de huidige vorm van ongereguleerde arbeidsmigratie, maar dit kabinet dient slechts de belangen van de bedrijven en kijkt niet naar de mensen en de samenleving.”
Toch krijgt Van Gennip ook bijval. Volt-Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek zegt dat Van Gennips pleidooi ‘een dankbaar onderwerp voor een relletje’ is, maar vindt het juist een ‘goed idee’. ,,Om de arbeidstekorten op te lossen moeten we allereerst obstakels wegnemen voor de miljoen Nederlanders die nu langs de kant staan, waarvan er veel wíllen werken. Maar we hebben ook arbeidsmigratie nodig, bijvoorbeeld voor klimaatbanen. Kijk daarvoor dan eerst naar de dertien miljoen werklozen in de EU. Zo zijn drie miljoen Spanjaarden werkloos. Europeanen hebben het recht om hier te werken.”
Bekijk de reactie van minister Van Gennip op het artikel:
Dit zegt Frank Renout, onze correspondent in Frankrijk, over het plan van Van Gennip:
Franse banlieuejongeren ‘op het goede pad’ helpen met een baan? In Frankrijk wensen ze Nederland veel succes. Politici stellen hier voor om nota bene het leger de banlieues in te sturen. Op een andere manier zouden de criminaliteit en drugshandel daar niet meer op te lossen zijn.
‘Banlieue’ betekent letterlijk ‘voorstad’ en daar zijn er vele honderden van in Frankrijk. Goede en dure, en slechte en gevaarlijke. Minister Van Gennip lijkt te mikken op de slechte voorsteden met haar ‘op het goede pad helpen’. Maar zit in die wijken iemand te wachten op een baan in de Nederlandse kassen of horeca?
Franse jongeren in probleemwijken gaan het verkéérde pad op als ze omringd worden door mensen die het verkeerde pad al zijn op gegaan. Hun broers en vrienden verdienen stapels geld met drugshandel en criminaliteit. Ze rijden in dure auto’s en dragen merkkleding.
En dat laat de Franse overheid al decennia zo bestaan. De banlieuebewoners leven in hùn wereld, de meeste politici in een heel andere. Als je in Parijs je kop in het zand steekt, zie je niets van de problemen aan de rand van de stad.
De overlast in de banlieues treft vooral de bewoners zelf. Want voor de duidelijkheid: die probleemjongeren vormen een groot probleem, maar vormen ook maar een minderheid van de banlieuebewoners. De meeste mensen die er wonen gaan elke dag gewoon naar hun werk en doen gewoon hun boodschappen. Ze moeten alleen over het vuilnis heen stappen dat niet wordt opgehaald of hun kinderen langs dealers loodsen als ze ze naar school brengen. En als er weer eens iemand wordt aangevallen of neergestoken, belt bijna niemand meer de politie: die wordt niet vertrouwd.
Er is één categorie jongeren die misschien wel de oren spitst naar aanleiding van Van Gennip: de gediscrimineerde en ambitieuze banlieue-jongere. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Farida uit het arme en zwarte Saint-Dénis veel minder kans maakt op een baan dan Jean-Pierre uit het rijke en witte Neuilly. Zelfs met dezelfde goede opleiding en hetzelfde mooie CV hoeft Farida bijna nooit op sollicitatiegesprek te komen terwijl voor Jean-Pierre de loper wordt uitgerold.
Maar die Farida hoeft niet door Nederland op het goede pad te worden geholpen: zij moet boven alles serieus worden genomen in eigen land.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij:
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
China ‘straft’ Taiwan voor verwelkomen Pelosi: ‘Je weet hoe gevoelig dit bezoek ligt’
Aan alle kanten van Taiwan toont China met militaire oefeningen de spierballen en er zijn economische sancties ingesteld. Maar nu de Amerikaanse politicus Nancy Pelosi Taiwan verlaten heeft, lijkt de druk van de ketel. ,,China heeft geen belang bij een militair conflict.” -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Oud-ministers doen boekje open: ‘De snoepwinkel moest open voor meneer Wilders’
Hoe het eraan toe gaat achter de schermen van kabinetten wordt zichtbaar gemaakt in het boek De top kijkt om. Over spaghetti op de grond na LPF-bewindspersonenoverleg, hoe Rutte tijdens de ministerraad van zijn derde kabinet PvdA’er Martin van Rijn introduceerde en de snoepwinkel van Geert Wilders. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
PREMIUM
Oud-minister Veerman over stikstofprobleem: Nederland heeft het verbruid in Brussel
Het is een illusie te denken dat Brussel Nederland zal helpen bij het versoepelen van de stikstofregels. Volgens oud-minister Cees Veerman hebben we al ons krediet opgebruikt.
-
PREMIUMsociale zaken
Van Gennip: Franse jeugdwerklozen uit voorsteden hier welkom om te werken
Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) oppert om werkloze Franse jongeren uit probleemwijken in Nederland te laten werken. Samen met Spaanse jeugdwerklozen zouden zij aan de slag kunnen in de horeca of in de kassen. De roep om een stop op de komst van arbeidsmigranten vindt bij Van Gennip geen gehoor. ‘Zonder hen wordt het moeilijk’. -
PREMIUMprofiel
Bitterbalfan met energie voor tien: dit is de staatssecretaris die asielcrisis moet aanpakken
Staatssecretaris Eric van der Burg staat in de asielcrisis vol in de wind. De atypische VVD’er wordt geroemd om zijn tomeloze energie en vriendelijkheid. Maar intussen blijft het begin van een oplossing voor de crisis uit. ,,Hij gáát maar door.” -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar.
80 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRobbert Scholten
Jan Heuvel
Sven de Bruijn
Coby Verbeek bc.
van de Water