Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) © ANP

Minister: Geen verbod op vluchten tussen Amsterdam en Brussel

Het kabinet is niet van plan om luchtvaartmaatschappijen op te leggen dat ze geen korte vluchten meer mogen verzorgen tussen Amsterdam en Brussel. Dat zei minister Van Nieuwenhuizen (Verkeer) vanmiddag na de wekelijkse ministerraad.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger wil dat het kabinet met alle betrokken partijen in overleg treedt voor ‘uitfasering’ van de lijnvluchten tussen Schiphol en Zaventem, meldde ze eerder deze week. De milieupartij vindt sowieso dat korte reizen het goedkoopst en makkelijkst moeten worden per trein.

,,Uitfasering klinkt mij te dramatisch‘’, reageerde de minister. ,,Maar we zijn zowel met de luchtvaartmaatschappijen als de NS in gesprek om te kijken waar het mogelijk is om vliegen te vervangen door andere manieren van reizen."

Soepeler reis

Volgens Van Nieuwenhuizen doet staatssecretaris Van Veldhoven er alles aan om het spoor te verbeteren. Ook is het kabinet bezig om de reis van deur tot deur soepeler te laten verlopen. Denk aan een betere verwerking van internationale boekingen en bagage.

Een verbod is voor de liberale minister ‘absoluut niet aan de orde'. Vliegen van Schiphol naar Zaventem is wel een ‘ongemakkelijk product‘, vanwege de korte afstand, geeft ze wel toe. ,,We proberen de alternatieven daarom uitdrukkelijk voor het voetlicht te brengen.”