Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. © ANP

Minister: Gemeenten mogen huurstijging tijdelijk aan banden leggen

Gemeenten mogen in overleg een tijdelijke maatregel nemen om de extreme huren in het middensegment een halt toe te roepen. 

Dat heeft minister Ollongren (Wonen) gezegd in een debat met de Tweede Kamer over betaalbare woningen. Ze komt daarmee tegemoet aan een voorstel dat D66 en CDA vanmorgen deden in deze krant. De minister moet wel instemmen met zo'n ingreep.   

Voorkomen excessieve huurstijgingen

Ollongren: ,,Het uitgangspunt is het voorkomen van excessieve huurstijgingen. Dat kan via een tijdelijk noodknop, maar het moet dan wel lokaal maatwerk zijn: dat partijen in een gemeente in overleg zeggen dat deze maatregel wenselijk is om iets meer te doen richting een normale woningmarkt. Terwijl ze bijbouwen.'' 

De bewindsvrouw ziet niets in landelijke regulering van de huurprijzen in het middensegment, woningen die 700 tot 1000 euro per maand kosten. Maar lokaal maatwerk van tijdelijke aard, daar kon tijdens het debat zelfs de VVD mee leven. 

  1. Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen
    PREMIUM
    Video

    Arie Slob over bacteriële infectie: het had anders kunnen aflopen

    Dit is de zevende aflevering van de interviewserie Vissen met Jan, waarin politiek verslaggever Jan Hoedeman elke week met een politicus praat over leven en politiek. Deze week: minister Arie Slob van Onderwijs. Hij wilde met zijn vrouw en de vouwwagen op pad, maar een bedreigende bacteriële infectie hield dat tegen. Slob over zijn terugkeer in Den Haag. ,,Tijdens de kabinetsformatie begon het bij mij te kriebelen.’’