Minister Grapperhaus: kerken terug naar 30 mensen per dienst
De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden. Dat liet minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vanochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. Ook moskeeën gaan een maximum van dertig mensen tijdens een dienst toelaten.
Dit weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend werd dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen.
Hoewel religieuze bijeenkomsten waren uitgezonderd van een maximum aantal bezoekers, leidde de dienst tot veel onbegrip. ,,Waarom mogen zij wel met zoveel mensen binnen samen zijn en mag ik niet langs het voetbalveld van mijn zoontje staan? Of een concert bezoeken?”, zo luidde de kritiek. Ook in de Tweede Kamer was weinig begrip voor de diensten.
Luister hier de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Goede afspraken
Grapperhaus zei vanmorgen dat er nu goede afspraken liggen die voor de rest van de coronacrisis gelden. ,,Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in”, aldus de minister.
De bewindsman vindt het goed voor sommige gemeenschappen ‘om de afspraken nog eens even heel erg expliciet uit te dragen’. Waar de overheid beperkingen in bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranche kan opleggen, moet dat bij kerken wel op basis van vrijwilligheid.
,,Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven”, aldus Grapperhaus. ,,Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”
Geen rol
Met de kerken waar het afgelopen zondag niet goed ging, zal volgens Grapperhaus nog nader worden gesproken. Maar daarin ziet hij voor zichzelf geen rol.
SGP-Kamerlid Kees van der Staaij laat weten geschrokken te zijn van deze uitkomst. ,,Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad”, schrijft hij op Twitter.
Gert-Jan Segers van regeringspartij ChristenUnie spreekt van een ‘forse en pijnlijke ingreep’. Hij vindt dat kerken net als culturele instellingen ruimte moeten krijgen voor maatwerk. Hij roept minister Grapperhaus op hierover deze week nog met de kerken in gesprek te gaan. ,,We begrijpen natuurlijk dat het oplaaien van het coronavirus opnieuw van ons vraagt om verantwoordelijkheid te tonen”, aldus Segers. ,,Maar wat mij betreft doen de afspraken geen recht aan de manier waarop het overgrote deel van de kerken zich verantwoordelijk hebben getoond in de coronacrisis en veiligheidsmaatregelen in acht hebben genomen.”
Doodsteek
Jurjen de Groot, directeur dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), noemt het ‘verschrikkelijk jammer’. ,,Het stijgende aantal besmettingen speelt mee, maar helaas ook de beeldvorming die de afgelopen dagen rond de kerk is ontstaan.”
Ook in de katholieke kerk heerst teleurstelling. Een woordvoerster van de Bisschoppenconferentie zei dat de katholieke kerk zich altijd strikt aan de coronaregels heeft gehouden. Anderhalve meter afstand in de kerken was het uitgangspunt, en er mocht niet gezongen worden. ,,De grootte van de kerk was bepalend”, zei ze. ,,De parochies moesten meten hoe groot de kerk is. Afhankelijk daarvan werd het maximum aantal kerkgangers vastgesteld.” Dat waren er in veel gevallen meer dan dertig, aldus deze woordvoerster en de woordvoerder van het bisdom Roermond. ,,Zo’n commotie als in Staphorst doet zich bij ons niet voor”, benadrukt de woordvoerder in Roermond.
Forser is de kritiek van pastoor Ruud Verheggen in Eijsden. Op zijn facebookpagina klaagt hij zijn leed: ,,Dank je wel Staphorst. Hier alles goed en veilig geregeld en nu door jullie zitten wij nu in de problemen. Hoe krijg je dit weer geregeld. Onmogelijk om alles nu weer geregeld te krijgen, in een korte periode. Ik word hier niet blij van.”
En, gaat hij verder: ,,Digitaal is een een doodsteek voor veel mensen. Niet alle kerken en gelovigen hebben daarvoor de middelen en het geld. Levert de overheid en de kerk van Staphorst dan ook nu alle materiaal om digitaal te gaan?”
Moskeeën
Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland heeft besloten zich ook aan de landelijke maximale groepsgrootte te gaan houden. Vorige week was de landelijke maximale groepsgrootte in openbare ruimten nog geen aanleiding om dit ook door te voeren in moskeeën. Volgens Said Bouharrou werden er al strenge maatregelen getroffen: ,,Een eigen gebedskleedje mee, 1,5 meter afstand, handen desinfecteren en klachten uitvragen bij binnenkomst.”
Toch heeft de discussie en nieuwe afspraken met de kerken ook het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) over de streep getrokken een maximumaantal bezoekers toe te laten. ,,De afzonderlijke gemeenten blijven verantwoordelijk voor het goed opvolgen van alle coronamaatregelen en politie en overheid kunnen ingrijpen bij incidenten zoals corona-uitbraken.” Een verplichting kan niet worden opgelegd, maar: ,,Wij hebben besloten een sterke aanbeveling te doen een bezoekersbeperking van dertig te hanteren,” aldus Bouharrou. De aanbeveling geldt voor alle moskeeën aangesloten bij het CMO.
Bekijk hier al onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1,2 miljard euro voor wegen en openbaar vervoer naar nieuwbouwwijken
Het kabinet trekt 1,2 miljard euro uit om zeventig nieuwbouwprojecten met in totaal 135.000 woningen op korte termijn van goede wegen, fietspaden en openbaar vervoer te voorzien. Dat schrijven minister Mark Harbers (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer. -
PREMIUMVIDEO
Corona houdt kerkgangers Staphorst niet tegen: ‘Angst regeert niet, God regeert’
Onder grote belangstelling is vanochtend de eerste van drie drukbezochte en inmiddels veelbesproken kerkdiensten in Staphorst gehouden. Er werd gezongen en het dragen van een mondkapje was niet verplicht. De voorganger: ,,Angst regeert niet. God regeert.” -
Onbegrip en onvrede in Kamer over grote kerkdiensten in Staphorst
In de Tweede Kamer is weinig begrip voor de grote kerkdiensten die zondag in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zijn gehouden. In de kerk werden drie diensten gehouden, elk met 600 aanwezigen, waarbij gezongen werd en geen mondkapjes werden gedragen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUMde stijl van...
Ursula von der Leyen heeft haar uiterlijk ontdekt als podium voor haar politieke visie
Een broek is nooit zomaar een aan elkaar genaaide lap stof, zeker niet bij beroemdheden. Modejournalist Josine Droogendijk duikt daarom iedere dinsdag in een walk-in closet om een kledingstijl te ontrafelen. Met deze keer: Ursula von der Leyen. -
PREMIUM
Stikstofdebat loopt steeds hoger op: vijf leugens ontrafeld
Het stikstofdebat verloopt steeds verhitter. Komende week staat een Kamerdebat op de agenda terwijl overal in het land boeren protesteren. Voor- en tegenstanders roepen van alles. Maar hoe zit het nou echt?