Minister Grapperhaus: ‘QR-code in kleedkamer is niet te veel gevraagd’
videoMinister Ferd Grapperhaus (Justitie) vindt het niet te veel gevraagd dat sportclubs een coronatoegangsbewijs moeten controleren in de amateursport, zodra toeschouwers of sporters naar de kantine of kleedkamer gaan.
,,We vragen niets onmogelijks. We zullen het samen met elkaar moeten doen”, zei de minister voorafgaand aan de ministerraad vrijdagochtend.
Het kabinet trok deze week deels het plan in om de coronapas in te voeren in de amateursport. Sporters en toeschouwers bij buitensporten krijgen, zolang zij buiten blijven, toch geen verplichte controle van het coronatoegangsbewijs.
Op het plan om dat wel te doen kwam felle kritiek vanuit de Tweede Kamer. ,,We zijn bereid om aan de wens van de Kamer tegemoet te komen”, zei Rutte tijdens een debat in de Kamer. ,,Maar we doen dan wel minder dan het OMT ons adviseert, dat zeg ik er wel bij. Mooier kan ik het niet maken.”
Toch moeten sporters en toeschouwers op sportlocaties buiten wél gecontroleerd worden als zij op het terras van een club gaan zitten, naar de kleedkamer gaan, of naar het toilet of de kantine.
Volgens Grapperhaus is dat redelijk én hij stelt dat er voldoende geld beschikbaar is gesteld, via gemeenten, om de last te kunnen dragen. ,,Er zijn gemeenten die geld beschikbaar stellen voor de inzet van controleurs en dat geld is er ook.” Voor drie maanden heeft het kabinet zo’n 45 miljoen euro vrijgemaakt, wat bedoeld is voor de controles. Die pot is volgens Grapperhaus verre van leeg.
Onderwijs
Volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) is het plan om ook met QR-codes te gaan werken in het hoger onderwijs voorlopig echt van de baan. Het kabinet wil eerst afwachten wat de huidige maatregelen voor effect hebben - bovendien zitten er vrijdag misschien nog meer maatregelen in het vat. Van Engelshoven voorziet bovendien praktische problemen in het onderwijs, zei ze vanochtend. ,,Er gaan iedere dag tienduizenden leerlingen naar binnen, het is echt een hele klus om die te controleren. Maar vooral: het is voorlopig echt niet aan de orde.”
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coronapas bij kleedkamer drijft sportclubs Oost-Nederland tot wanhoop: ‘Stop er dan maar mee’
-
PREMIUMZaak-Wiersma
Experts over woedebeheersing: ‘Je bent geen slecht mens als je vaak boos bent’
De woedeaanvallen van onderwijsminister Wiersma en zijn belofte om zich voortaan beter te gedragen, roepen bij menigeen de vraag op: kan iemand met macht zich als een minder grote klootzak opstellen? Jazeker, zeggen experts. ,,De hersenen kunnen ander gedrag aanleren.’’ -
PREMIUMvideo
Naleven basisregels tegen corona versloft: ‘Mensen zien nut en noodzaak minder’
Het wordt steeds lastiger om de basisregels tegen corona vol te houden. Het aantal mensen dat thuis blijft en test bij klachten bereikt een dieptepunt, ook het ventileren van ruimtes raakt in het slop. Dat blijkt uit de nieuwste gedragspeiling van het RIVM, gehouden vóór de persconferentie van afgelopen dinsdag. -
PREMIUM22
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
Vreemdgaan gebeurt overal. Maar sommigen komen sneller in de verleiding dan anderen. Als artiest heb je het vaker voor het uitkiezen. Maar ook en vooral juist dan geldt: bezint eer ge begint, zegt Debby Gerritsen deze week tegen Teun. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
PREMIUMColumn22
Ik blijf denken aan de dochters van Kaag
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
podcast
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis...