Volledig scherm
Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid op het Binnenhof © ANP

Minister Grapperhaus: We gaan jihadiste niet ophalen uit Syrië

Het kabinet blijft erbij: het gaat geen jihadisten helpen terug te keren naar Nederland vanuit Noord-Syrië. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vanmorgen gezegd in de Tweede Kamer.

De Rotterdamse rechtbank oordeelde deze week juist dat de Nederlandse overheid moet proberen een zwangere, Nederlandse jihadiste die nu in een vluchtelingenkamp in Noord-Syrië zit naar Nederland te halen. Zij heeft namelijk gezegd haar proces in Nederland te willen bijwonen.

Grapperhaus zegt echter dat ‘dit simpelweg’ niet met hulp van Nederland ‘kán’. ,,Wij blijven bij het uitgangspunt dat we geen mensen terughalen waarbij één van de redenen is dat het gebied gewoon niet veilig genoeg is om dat te doen.’’ Hij herhaalde dat het 'beleid' is dat als jihadisten zich melden bij het consulaat 'dat zij worden overgebracht'. 

Zelf melden

De uitspraak van de rechtbank dat een jihadiste daarbij geholpen moet worden was opmerkelijk,  omdat het kabinet al langer vindt dat Nederlandse Syriëgangers die terug willen keren zich zélf bij een Nederlands consulaat in Irak of Turkije moeten melden. 

Een groep Nederlandse jihadistes zegt dat wel willen, maar claimt dat dit niet kan omdat ze zouden worden vastgehouden in vluchtelingenkampen in Noord-Syrië. Zij beseffen dat ze, eenmaal terug in Nederland, de gevangenis in zullen gaan, maar willen toch terug vanwege hun jonge kinderen die ook in de kampen zitten.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.