Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD).
Volledig scherm
PREMIUM
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie verlaat de Tweede Kamer na een gesprek met fractievoorzitter Halbe Zijlstra (VVD). © ANP

Minister Hennis kan vandaag maar één ding doen

analyseHet zijn de spannendste momenten in het leven van een politiek journalist: de dag dat het politieke lot van een minister of staatssecretaris wordt bezegeld. Sinds 1986 heeft AD-verslaggever Jan Hoedeman precies 31 bewindslieden min of meer gedwongen zien vertrekken. Hij verwacht dat minister Hennis van Defensie vandaag nummer 32 wordt.

Jan Hoedeman.
Volledig scherm
Jan Hoedeman. © RV

Vaak hangt er op dergelijke dagen een wildebeestenlucht op het Binnenhof. Vandaag is dat niet het geval, omdat er geen twijfel is. Het is een politiek ritueel dat moet worden voltrokken. Hennis wordt nummer 32. Zelfs aan de formatietafel is het geen gespreksonderwerp. De toekomstige coalitiefracties kunnen hun eigen afweging maken over het lot van Hennis. Mocht Hennis het tot een stemming laten komen, dan kunnen CDA, D66 en de ChristenUnie hun handen van haar af trekken, zonder dat de VVD hen kwaad aankijkt.

Waarom zou minister Jeanine Hennis moeten aftreden? Hennis zou de eer aan zichzelf moeten houden om persoonlijke en politieke redenen. Om te beginnen ligt het loodzware rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) sinds eind juni op het bureau van Hennis. Het beeld in de publieke opinie is een jaar lang geweest dat de militairen hadden geklungeld. Niets bleek minder waar. Ze bleken met materiaal op pad te zijn gestuurd dat haperde en dat was intern bekend.