Volledig scherm
© ANP XTRA

Minister: Hoge straffen voor roekeloos rijgedrag

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil roekeloos rijgedrag flink zwaarder gaan bestraffen. Zo pleit hij er onder meer voor appen achter het stuur met maximaal twee jaar celstraf te bestraffen. Mocht er een dodelijk ongeluk uit voortkomen, dan kan de bestuurder in kwestie zelfs voor zes jaar achter de tralies belanden. 

Het gaat wel specifiek om het vasthouden van een telefoon, dus niet over de situatie waarin de smartphone in een houder op het dashboard zit. Het Hof oordeelde vandaag dat gebruik van de telefoon in dat geval wél is toegestaan

Grapperhaus heeft een wetsvoorstel opgesteld, waarin zwaardere straffen zijn opgenomen voor allerlei vormen van roekeloos rijgedrag, waaronder appen achter het stuur, maar ook ander 'zeer gevaarlijk rijgedrag' als opzettelijk door rood rijden, de maximumsnelheid negeren of tegen de verkeersrichting inrijden.

Quote

De grote gevolgen die verkeerson­ge­val­len kunnen hebben voor slachtof­fers en nabestaan­den vragen hierom

Minister Grapperhaus

'Dit soort rijgedrag is onacceptabel', stelt de minister, ook als het 'door toeval of geluk' goed afloopt. Hogere straffen zijn dan ook noodzakelijk. ,,De grote gevolgen die verkeersongevallen kunnen hebben voor slachtoffers en nabestaanden vragen hierom. Maar ook wanneer ernstige overtredingen met grote risico’s voor de verkeersveiligheid zonder gevolgen blijven, moeten we daartegen krachtig kunnen optreden."

Inhaalacties

Ook acties die vallen onder 'gevaarlijk rijden', zoals onverantwoorde inhaalacties, moeten als het aan de minister ligt zwaarder worden gestraft met maximaal zes maanden celstraf, ook wanneer er geen sprake is van letsel of schade. Nu kan daar maximaal twee maanden voor gegeven worden. 

Verder staat in het voorstel dat de maximale straffen voor delicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog gaan van drie maanden gevangenisstraf naar een jaar. Dit werkt door in de straffen voor recidive. Als iemand zich binnen vijf jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed kan de straf met een derde omhoog.

Het wetsvoorstel wordt nog deze week aangeboden aan belangenorganisaties die hun kritiek of aanvullingen dan kenbaar mogen maken.