Minister: Ik heb wél alle informatie over Stint met Kamer gedeeld
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ontkent de Tweede Kamer gebrekkig te hebben geïnformeerd over het keuringsproces van de Stint in 2011. Dat zegt de minister naar aanleiding van berichtgeving door RTL Nieuws vandaag.
Volgens RTL Nieuws is bij de keuring van de Stint in 2011 een verkeerde berekening gebruikt. Die som was gemaakt op basis van concepteisen, die later niet bleken te kloppen. Pas dit voorjaar zou de minister hebben laten weten dat de keuring destijds niet voldeed. Ook werd de brief met onderliggende eisen - die dus vervolgens werden afgeschoten - niet naar de Kamer gestuurd.
Eerder, eind 2018, was al bekend dat De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), die de keuring van vervoersmiddelen uitvoert, en de ambtenaren van het ministerie de Stint destijds de weg op lieten gaan. Terwijl uit de keuring bleek dat bij de bijzondere bromfiets niet alles deugde.
Gedoe over de eisen
Volgens de minister is op twee momenten gemeld expliciet gemeld dat er gedoe was over de eisen van de keuring wat betreft de remweg: in de beantwoording van Kamervragen op 18 januari 2019 en in het keuringsrapport van de Stint, op 21 september 2018 naar de Tweede Kamer gestuurd.
In de antwoorden op Kamervragen staat inderdaad letterlijk dat destijds in de wijze van keuren een tekst is opgenomen waardoor ten onrechte werd geconcludeerd dat aan de eisen voor de remvertraging zou zijn voldaan. Ook wordt uitgelegd met welke getallen in 2011 werd gewerkt. De minister meldt verder dat vanaf 1 januari 2012 de keuringsvoorschriften zijn aangepast.
Een woordvoerder van de bewindsvrouw bevestigt wel dat het onderliggende stuk met de verouderde concept-eisen inderdaad niet naar de Kamer is gestuurd, omdat het zou gaan om ‘een bijlage van een bijlage’. Toen RTL Nieuws dat document opvroeg, is overwogen het stuk alsnog naar het parlement te zenden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, omdat de inhoud al meermaals was gecommuniceerd.
Naadje van de kous
De Kamer wil nu wel het naadje van de kous weten van Van Nieuwenhuizen. ,,Deze handelwijze van het ministerie destijds vraagt opnieuw om uitleg van de minister”, aldus CDA-Kamerlid Wytske de Pater-Postma. En: ,,Ik schrik van deze berichten”, zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie. “
SP’er Cem Laçin: ,,Als de minister documenten heeft achtergehouden is dat echt een kwalijke zaak. Ze heeft wat uit te leggen, want dit zou onacceptabel zijn.” D66‘er Rutger Schonis zou het fijn vinden als de minister alles nog eens op een rijtje zet. ,,Maar volgens mij is dit wel een storm in een glas water.”
,, Dat het toetsingskader in 2011 niet voldeed wisten we”, benadrukt VVD‘er Remco Dijkstra nog maar eens. ,,Maar een dergelijke fout mag nooit meer gemaakt worden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Verdriet fladdert nog door school, jaar na spoordrama Oss
OSS - Vier vers aangeplante vlinderstruikjes vormen het hart van de nieuwe herdenkplek van de Korenaer. Het tuintje ligt schuin voor de ingang van de basisschool die precies een jaar geleden vier leerlingen verloor door het ongeluk op het spoor in Oss. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Update
Nieuwe versies Stint komen niet door keuring RDW
Drie versies van een aangepaste Stint zijn niet bij de RDW door de keuring gekomen. Daarom heeft de rijksdienst een negatief advies gegeven over deze modellen. Minister Van Nieuwenhuizen heeft daarop besloten de Stints niet terug te laten keren op de weg, laat ze de Tweede Kamer vanmiddag weten. -
Nederlandse landbouw behaalt (door gestegen prijzen) dik exportrecord
De Nederlandse landbouw staat onder druk. Toch werd er in 2022 weer een exportrecord geboekt. Er werd voor 122,3 miljard euro aan landbouwgoederen uitgevoerd - een stijging van 17 procent ten opzichte van 2021. Dat kwam met name door hogere prijzen, melden Wageningen University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van het ministerie van Landbouw. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
podcast
‘We horen het pas als de stront niet meer meer onder de pet kan worden gehouden’
Minister Piet Adema had een zware week: want waarom bleef die cruciale brief uit Brussel nou in zijn tas? En wat betekent dat voor het landbouwakkoord, want de kloof tussen Den Haag en platteland is al zo groot? -
-
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.