Ingrid van Engelshoven, D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Volledig scherm
Ingrid van Engelshoven, D66-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap © ANP

Minister: Logisch dat VU stopt met Nederlands

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft er begrip voor dat de Vrije Universiteit in Amsterdam stopt met de studie Nederlands. 

Volgens de D66-bewindsvrouw is het ‘logisch’ dat als in een regio twee universiteiten de zelfde studie aanbieden, terwijl de animo laag is, er een mee stopt. In Amsterdam blijft de Universiteit van Amsterdam wél Nederlands aanbieden.

Afgelopen weekeinde ontstond politieke ophef door het besluit van de VU. Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de minister ingrijpt om de studie Nederlands te redden. 

Niet alleen op de VU kampen ze met teruglopende aantallen studenten die kiezen voor Nederlands. De afgelopen tien jaar daalde het aantal studenten met maar liefst 60 procent. Op de VU begonnen er dit jaar nog maar 5 studenten aan de studie, waardoor het volgens de universiteit niet langer rendabel is de studie te blijven aanbieden.

Bezorgd

Van Engelshoven zegt bezorgd te zijn over de dalende belangstelling voor Nederlands. Hetzelfde geldt overigens voor veel andere taalstudies. Ze wijst erop dat vorig jaar het Nationaal Platform voor de Talen is opgericht, dat met plannen moet komen om weer meer scholieren voor een talenstudie te interesseren. 

,,Daarnaast is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gevraagd om tot een probleemanalyse en eventuele oplossingen te komen voor de studie Nederlands,’’ laat de minister weten.

In de Tweede Kamer vinden veel partijen de houding van Van Engelshoven te laks. Zo stelt onder andere regeringspartij CDA dat de minister universiteiten een aanwijzing moet geven om een belangrijke studie als Nederlands aan te blijven bieden, ook al is die nu minder populair.