Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren © ANP

Minister Ollongren: ‘Politieke midden te technocratisch’

Politieke partijen moeten minder bang zijn voor emoties onder kiezers. Volgens D66-vicepremier Kajsa Ollongren is vooral het politieke midden de afgelopen twintig jaar veel te technocratisch geweest. Daardoor staat het vertrouwen van de kiezer in die middenpartijen onder druk.

In een speech voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) zegt Ollongren dat het politieke midden zo zelf ruimte heeft gecreëerd voor populistische partijen. ,,De laatste tijd zijn we getuige van een politisering van de emotie, die sterk centrifugale krachten kent, zich op de eigen identiteit en stellingnames terugtrekt en nauwelijks bereid (…) tot compromissen.’’

Ollongren vindt dat politici moeten leren ‘de emotionele lading van hun verhaal over het voetlicht te brengen’. Het antwoord dat volgens Ollongren tegenover boosheid en frustraties onder kiezers moet staan, is een meer op waarden gedreven politiek. ,,Waarden die onder de bevolking leven: empathie, saamhorigheid en ambitie.’’

Koeltjes

Volledig scherm
Minister Kajsa Ollongren en fractievoorzitter Rob Jetten (D66) © ANP

Ollongren, die langjarig topambtenaar was en heeft gezien hoe technocratisch oplossingen tot stand kwamen, is zelf een koele politica. Zij gelooft dat politiek het middel is ‘om in verschillende emoties en waarden een weg te vinden’. Emoties moeten worden verzoend, ingekaderd in de rechtstaat en gedempt en afgebogen ‘naar meer of minder redelijke oplossingen’.

De electorale trend van de laatste tien jaar is dat de van oudsher grote partijen van het midden steeds kleiner worden en de kleine vleugelpartijen die meer met emotie werken steeds groter. Volgens Ollongren wordt de kiezer niet bereikt met ‘zielloze termen als indexatie, of begrotingsregels’.

Door haar lezingen verschaft Ollongren zich van een duidelijker politiek profiel. Zij wordt binnen D66 gezien als een van de kandidaten die straks met mogelijk andere kandidaten zoals fractievoorzitter Rob Jetten of minister Sigrid Kaag het gevecht aan gaat om het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen.