Kajsa Ollongren
Volledig scherm
Kajsa Ollongren © ANP

Minister Ollongren: wethouder Brunssum moet weg

updateIn Brunssum moeten geen wethouders zitten die problemen hebben met hun integriteit. Dat zegt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze hoopt dat de omstreden wethouder Jo Palmen in de Zuid-Limburgse gemeente zelf zijn conclusies trekt en opstapt. 

Quote

Ik sluit geen enkele optie uit

Kajsa Ollongren

,,We bezien stap voor stap en dag voor dag hoe we met deze kwestie moeten omgaan'', aldus Ollongren na een verzoek in de raad om de benoeming van Palmen voor te dragen ter vernietiging bij de Kroon. Dat moet volgens de oppositiepartijen PvdA, VVD, SP en CDA het vertrouwen in een integer openbaar bestuur in Brunssum herstellen. ,,Ik sluit geen enkele optie uit", zegt Ollongren. De bewindsvrouw spreekt over een ontzettend lastige situatie.

Ollongren hoopt dat Palmen zelf opstapt en dat anders de gemeenteraad hem alsnog dwingt. Als dat niet gebeurt, zullen 'anderen moeten handelen', aldus de minister.

Integriteit

Quote

Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebe­stuur dat zo nadrukke­lijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt

Luc Winants

De gemeenteraad benoemde Palmen begin oktober tot wethouder zonder een integriteitsonderzoek af te wachten. Toen dat daarna alsnog kwam, schetste dat een negatief beeld van Palmen. Toch bleef hij zitten, gesteund door een kleine meerderheid in de raad.

Burgemeester Luc Winants kondigde gisteren zijn vertrek aan vanwege de benoeming. ,,Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt", liet hij weten in een verklaring. Hij sprak van een 'fundamenteel gebrek aan respect voor integer bestuur'. In het verleden liet Palmen zich bij herhaling schofferend en beledigend uit over burgemeester Winants ('achterlijke Heinie') en raadsleden ('varkenskop').

Dapper

Ollongren noemt zijn vertrek 'een heel dappere stap'. ,,Hij zegt glashelder: dit kan niet en ik wil er geen verantwoordelijkheid voor nemen.'' Ze is blij dat oud-minister Gerd Leers waarnemend burgemeester wordt van Brunssum en hoopt dat hij kan helpen de situatie op te lossen. Leers gaat nu eerst met de betrokken partijen om tafel. ,,Ik ga nu nergens op vooruitlopen", zegt hij. 

De procedure voor een opvolger van Winants zal pas komende zomer beginnen. Dat liet de Limburgse gouverneur Theo Bovens deze avond aan persbureau ANP weten. Deze vertraging komt door de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de vorming van een nieuwe coalitie in Brunssum

Gerd Leers zal nu tot zomer van komend jaar waarnemer in Brunssum blijven. De missie van Leers bestaat er volgens Bovens uit om de politiek-bestuurlijke verhoudingen in Brunssum te normaliseren. ,,Ik denk dat de heer Leers in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad, als nieuwe speler op het speelveld, de aangewezen persoon is om de verhoudingen binnen de gemeenteraad te normaliseren en er op toe te zien dat het reglement van orde wordt gehandhaafd", aldus Bovens.