Volledig scherm
De gedupeerden moesten doorgaans een halfjaar of langer wachten tot ze hun rijbewijs terugkregen. © ANP XTRA

Minister: Ouderen niet de grootste brokkenmakers in verkeer

Het kabinet bepaalt nog voor de zomer of er maatregelen genomen moeten worden bij de beoordeling van de rijvaardigheid van bestuurders wier rijbewijs is ingenomen. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur). Deze week bleek dat het roze papiertje van 229 automobilisten van 70 jaar en ouder de afgelopen drie jaar ten onrechte is afgenomen door de politie of marechaussee.

Quote

Ouderen zijn niet de grootste brokkenma­kers, maar het kan zijn dat iemand niet meer goed deel kan uitmaken van het verkeer

Minister Van Nieuwenhuizen

Politie en marechaussee concludeerden bij controles dat de senioren lichamelijk of psychisch niet meer in staat waren een auto te besturen. Na medisch onderzoek of een rijtest bleek echter dat ze wel in orde waren. De gedupeerden moesten vervolgens vaak een halfjaar of zelfs langer wachten voordat ze hun roze papiertje terugkregen, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het CBR beoordeelt de rijvaardigheid en medische geschiktheid van autobestuurders. 

CDA-Kamerlid Maurits von Martels had vragen over de kwestie gesteld. Volgens Van Nieuwenhuizen is er 'absoluut geen sprake' van leeftijdsdiscriminatie. ,,Het is bekend dat ouderen niet de grootste brokkenmakers zijn, dat weet de politie ook. Toch kunnen er soms aanwijzingen zijn dat iemand niet meer goed deel kan uitmaken van het verkeer. Dat kan gaan om ouderen, maar evenzogoed om jongeren of mensen met een medische aandoening als epilepsie." 

Sneller

Wel noemt de bewindsvrouw het 'zeer frustrerend' als het rijbewijs pas een halfjaar later wordt teruggegeven. ,,Bij meer dan 80 procent van de gevallen wordt alles op tijd geregeld, maar ik ga uiteraard graag voor de 100 procent. Waar we - in gesprek met de politie - het proces kunnen bespoedigen, zullen we dat niet nalaten."

Deze zomer is de 5-jarige evaluatie van het CBR, waarbij ook de procedure voor het afnemen van het rijbewijs wordt besproken. Van Nieuwenhuizen komt op basis daarvan mogelijk met maatregelen om dit soort situaties te beperken. 

Veiligheid

Het CBR liet weten dat er geen sprake is van willekeur omdat de inschatting van de politie in veel gevallen (88 procent) wordt bevestigd. ,,Het gaat om de veiligheid van álle mensen op de weg", aldus een woordvoerder zondag. ,,En die wordt beschermd door deze wetgeving, ook al is dat voor een enkel individu soms niet leuk."

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.