De NS rijdt momenteel op veruit de meeste trajecten alleen met sprinters
Volledig scherm
De NS rijdt momenteel op veruit de meeste trajecten alleen met sprinters © ANP

Minister: OV niet alleen reserveren voor reiziger met vitaal beroep

Het openbaar vervoer blijft vooralsnog beschikbaar voor iedereen. Al worden mensen opgeroepen alleen met trein, tram, bus of metro te gaan als dat strikt noodzakelijk is. Dat laat verkeersminister Van Nieuwenhuizen weten in reactie op een pleidooi vanuit de vakbeweging. 

Quote

FNV Spoor en FNV Streekver­voer roepen het kabinet op specifieke vervoersbe­wij­zen te geven aan medewer­kers uit de vitale sectoren

Persbericht FNV

De FNV wil dat het openbaar vervoer alleen nog toegankelijk is voor mensen die werken in de vitale sectoren. Samen met een aantal andere maatregelen moet dat volgens de vakorganisatie zorgen voor een betere bescherming tegen het coronavirus voor het personeel in het openbaar vervoer.

Bonden FNV Spoor en FNV Streekvervoer roepen het kabinet op specifieke vervoersbewijzen te geven aan medewerkers uit de vitale sectoren die niet met eigen vervoer op hun werk kunnen komen. Alle andere burgers moet verboden worden met het openbaar vervoer te reizen.

Minister Van Nieuwenhuizen: ,,De oproep aan iedereen is helder: reis alleen met het OV als dat strikt noodzakelijk is. We staan voortdurend in contact met alle vervoerders en er zijn op dit moment geen signalen van grote drukte die aanleiding geven tot het nemen van extra maatregelen.” Die kunnen volgens de minister in de toekomst wel volgen als dat nodig blijkt te zijn. 

Vervoersbedrijven doen hun best

Pedro Peters, voorzitter van de branchevereniging OV-NL, wil vooralsnog ook het gebruik van het OV niet beperken tot mensen met vitale beroepen. Hij vindt dat vervoersbedrijven hun best doen om uit te stralen dat hun diensten alleen bedoeld zijn voor mensen die het ook echt nodig hebben voor werk.

Overigens geldt voor de trein dat het personeel daar al niet in contact komt met de reizigers, omdat conducteurs geen ronde meer door trein maken. Buspassagiers wordt verder gevraagd achterin te stappen en vervoersmiddelen worden extra schoongemaakt en gedesinfecteerd, om corona minder kans te geven.

Mocht gebruik van het openbaar vervoer worden beperkt tot mensen met vitale beroepen, dan kan alleen het kabinet die maatregel nemen. Organisaties als de NS hebben nu namelijk een vervoersplicht als mensen een kaartje bezitten.