Volledig scherm
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg. © ANP

Minister overweegt minder strenge regels voor homo's bij bloeddonatie

Minister Bruno Bruins wil in de toekomst wellicht soepeler omgaan met bloed- en weefseldonatie door homoseksuelen. Nu mogen homoseksuele mannen een jaar geen seks hebben gehad voor ze bloed kunnen geven. Bruins wil kijken naar ervaringen uit Denemarken, waar de regering het vanaf volgend jaar makkelijker wil maken voor homo's om te doneren.

In Nederland mogen homoseksuelen alleen bloed geven als ze twaalf maanden geen seks hebben gehad. De rechtvaardiging is dat de kans op een seksueel overdraagbare aandoening groter zou zijn bij deze 'risicogroep'. Of ze veilige seks hebben, of een vaste relatie hebben, wordt niet meegewogen.

Termijn

Denemarken wil de termijn vanaf volgend jaar verlagen naar vier maanden. Voor mensen in een monogame relatie zou de beperking zelfs helemaal vervallen. Bruins wil de effecten in Denemarken in de gaten houden en, als die daar aanleiding toe geven, de regels in Nederland mogelijk versoepelen.

Belangenorganisatie COC is blij dat Bruins openstaat voor aanpassingen, maar zegt 'boter bij de vis' te willen en niet alleen meer onderzoek. Volgens het COC is het huidige beleid 'onnodig discriminerend'. De organisatie wijst erop dat de vorige minister, Edith Schippers, bloedbank Sanquin vorig jaar ook al vroeg de mogelijkheden voor een versoepeling te onderzoeken. ,,Van dat onderzoek is niets meer vernomen.''

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.