Volledig scherm
Edelherten in de Oostvaardersplassen © ANP

Minister: Praktische oplossing zoeken voor boswachters die weigeren gezonde herten te doden

UPDATEStaatsbosbeheer zoekt naar een ‘praktische oplossing’ voor de twee boswachters die overplaatsing hebben gevraagd uit het Oostvaarderplassen, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat zei minister Carola Schouten (Natuur), die de dienst daarvoor prijst.

Quote

In dit land kan je altijd nog gewetensbe­zwa­ren hebben en daar moeten we rekening mee houden

Minister Schouten

De bewindsvrouw heeft begrip voor de bezwaren van de boswachters. ,,In dit land kan je altijd nog gewetensbezwaren hebben en daar moeten we rekening mee houden’’, zegt ze. ,,We moeten praktische oplossingen zoeken als er mensen zijn die daar moeite mee hebben.’’ Ook Staatsbosbeheer zegt ‘respect’ te hebben voor het standpunt van de boswachters. 

In de Oostvaardersplassen is een team van vier faunabeheerders belast met het afschieten van de herten. Na het opstappen van de twee boswachters is het team inmiddels weer aangevuld met twee nieuwe collega’s.

Afschieten

De rechtbank gaf Staatsbosbeheer gisteren toestemming om in opdracht van de provincie Flevoland ruim 1800 edelherten af te schieten. Dat is volgens het provinciebestuur nodig om een grootschalige sterfte in de winter zoals afgelopen jaar te voorkomen. Het aantal ligt veel hoger dan aanvankelijk ingeschat. Uit een recente telling kwam naar voren dat er veel meer grote grazers in het gebied leven dan gedacht. 

In juli nam de provincie het volgens gedeputeerde Harold Hofstra ‘historische besluit’ om het beheer aan te gaan pakken. ,,Het idee van ‘we zien wel hoe het loopt’ hebben we laten varen.’’ Naast het afschieten gaat Staatsbosbeheer mogelijk bijvoeren komende winter. ,,Alleen als de nood daar is.’’ Hij is opgelucht over het vonnis. ,,We gaan met vertrouwen de komende winter in.’’

Bijna 60 procent van de edelherten stierf afgelopen winter de hongerdood in de Oostvaardersplassen. De provincie heeft daarom besloten de hertenstand in het natuurgebied terug te brengen tot 490.

De minister waarschuwt tegenstanders van het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen bij voorbaat dat ze geweld niet zal toestaan. ,,Met geweld dreigen is nooit goed’’, herhaalt de minister nog maar eens. Waar de wet wordt overtreden ,,zullen we handhaven.’’ Schouten wijst erop dat de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer de rechter achter zich hebben.