Volledig scherm
Minister Schouten op het Malieveld tijdens het landelijk boerenprotest gisteren. © ANP

Minister Schouten liet cruciaal woordje weg in speech voor boeren

Minister Carola Schouten van Landbouw blijkt gisteren op het Malieveld in haar speech aan boze boeren een belangrijk woord niet te hebben uitgesproken. Zij zei dat de veestapel in Nederland onder haar regime niet zou halveren. Maar in de spreektekst die het ministerie online heeft gezet, staat dat ze een ‘gedwongen’ halvering bedoelde.

Haar belofte kon gisteren op groot applaus rekenen van de duizenden boeren die naar Den Haag waren gekomen. ,,Zo lang als ik minister van Landouw ben, betekent dat ook dat er wat mij betreft geen halvering van de veestapel komt’’, sprak Schouten.

Ze reageerde daarmee op het voorstel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om de veestapel te halveren, om zo het stikstofprobleem op te lossen. Het ministerie van Landbouw zette de spreektekst van de minister later online. Daarin staat een cruciaal woord, dat Schouten niet uitsprak. ‘Zo lang als ik minister van Landbouw ben, betekent dat, dat er wat mij betreft geen gedwongen halvering van de veestapel komt’.

Warme sanering

Het woordje ‘gedwongen’ heeft veel betekenis: dat houdt in dat boeren niet verplicht worden om hun bedrijf op te doeken. Maar het betekent ook dat de mogelijkheid bestaat dat er een ‘warme sanering’ komt, waarbij het zou kunnen dat de helft van de veestapel in Nederland verdwijnt. Bij zo’n sanering worden boeren volledig gecompenseerd, op basis van vrijwilligheid.

D66’er De Groot reageert via Twitter op de spreektekst: ‘Nog even de speech van Carola Schouten teruggelezen, en wat blijkt: we zijn het al bijna eens’, schrijft hij met een knipoog erachter. De Groot liet eerder al weten dat hij boeren wil uitkopen én wil helpen om over te stappen op kringlooplandbouw, om zo het aantal dieren te halveren.

Volgens een woordvoerder van Schouten maakt het woord ‘gedwongen’ niet uit. ,,Het is simpel: die halvering van de veestapel gaat er niet komen, gedwongen of niet. De minister heeft eerder wel gezegd dat er geen taboes zijn bij het oplossen van het stikstofprobleem. Dat moet op een slimme manier gebeuren.’’

Wij spraken minister Schouten gisteren tijdens de demonstratie op het Malieveld. Bekijk hieronder de beelden.