Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming © ANP

Minister: Smerige praktijken van stelletje gluurders echt stuitend

Opnames sauna'sMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) gaat binnenkort om tafel met websites en providers om verspreiding van heimelijk gemaakte beelden van naakte vrouwen in bijvoorbeeld sauna's te stoppen. Hij noemt de daders smeerlappen en onderzoekt hoe deze praktijken kunnen worden gestopt. 

Quote

Ik vind dit soort smerige praktijken van een stelletje gluurders echt stuitend

,,Ik vind het afschuwelijk wat daar gebeurt", reageerde Dekker op vragen van VVD-Kamerlid Sven Koopmans over internetfora waar voyeurs er een sport van om zoveel mogelijk pikante filmpjes met elkaar uit te wisselen. Op een van de website stonden vorige week beelden van naakte handbalvrouwen en nog tientallen gasten van Sauna & Beauty Oase uit het Gelderse Nederasselt. 

De bewindsman laat er geen onduidelijkheid over bestaan. ,,Ik vind dit soort smerige praktijken van een stelletje gluurders echt stuitend." 
Hij wijst erop dat er dit weekend een onderzoek is gestart door de politie. Daarbij is de verborgen camera en het bijbehorende computersysteem van de sauna in beslag genomen, tot genoegen van Dekker. ,,Het gaat hier om een ernstige schending van de privacy. Inmiddels heeft ook de Autoriteit Persoonsgegevens een grootschalig onderzoek aangekondigd."

Wetgeving

Koopmans bevroeg de minister ook specifiek over de verspreiders van zulke beelden. ,,We hebben het vaak over Big Brother, maar ik vraag aandacht voor de miljoen 'little brothers', die elkaar bespioneren." 

Dekker wijst erop dat naast het maken, ook het verspreiden van zulke beelden strafbaar is wanneer duidelijk is dat het om heimelijk gemaakte beelden gaat. ,,Ik ga met platforms en providers in gesprek om te kijken wat we daar verder tegen kunnen doen. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en ik komen binnenkort ook met nieuwe wetgeving rond dit soort kwesties." 

De politie verdenkt een man uit Drachten van het plaatsen van de beelden. Hoe hij aan die filmpjes kon komen wordt nog uitgezocht. De bewindsman wil dat onderzoek nu eerst afwachten.

Volledig scherm
De kleedkamer van een sauna in het Gelderse Nederasselt werd gefilmd door een bewakingscamera © AD

Aangifte

Dekker erkent dat de politie in eerste instantie niet goed heeft gereageerd. Een 32-jarige vrouw deed al eind januari aangifte omdat er naaktbeelden van haar uit de sauna op een pornowebsite stonden. Zij kreeg naar eigen zeggen te horen dat een aangifte ‘geen zin’ had en dat de politie ‘alleen een melding’ zou opnemen. ,,De politie had eerder in actie moeten komen", geeft de minister toe.