Volledig scherm
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken © ANP

Minister terughoudend: eerst onderzoek naar bloedbad Gaza afwachten

Nederland zal bij de VN-veiligheidsraad het optreden van Israël tijdens de massale protesten gisteren in Gaza niet veroordelen. Dat zei minister Blok (Buitenlandse Zaken) vanmiddag in de Kamer. Hij wil eerst het onderzoek naar het bloedbad afwachten, waarbij het Israëlische leger het vuur opende op Palestijnse betogers. Daarbij vielen ruim 50 doden en raakten meer dan 2400 mensen gewond. 

Quote

Onderzoek is van groot belang om vast te stellen of er grenzen zijn overschre­den. Dat hebben we écht eerst nodig

Minister Blok

Blok reageerde op vragen van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. ,,Ik ben onthutst door het grote aantal doden en het geweld", aldus Blok, die zegt zowel de Israëliërs en Palestijnen op te roepen 'een einde te maken aan dit verschrikkelijke bloedvergieten'. ,,Deze manier van escalatie van geweld in een vredesproces dat diep in het slob zit, kan tot niets leiden."

De minister is echter terughoudend over een politiek oordeel. Hij wil eerst het onderzoek naar de protesten afwachten. ,,Israël zegt dat er explosieven en wapens naar de grens werden meegenomen door de Palestijnen. Volgens de Palestijnen ging het juist om onschuldige demonstranten. Onderzoek is daarom van groot belang om vast te stellen of er grenzen zijn overschreden. Dat hebben we écht eerst nodig."

SP, PvdA, Denk, GroenLinks en D66 vinden dat de minister de ambassadeur moet ontbieden. ,,Wat moet er gebeuren voordat hij zoiets doet", vroeg Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ,,Israël heeft een bloedbad aangericht", meent Sjoerd Sjoerdsma (D66). Blok voelt daar echter niets voor.  ,,Er is gisteren contact geweest met de ambassadeur. Daarbij hebben we onze zorgen geuit. Dat herhalen we bij de VN-veiligheidsraad. Zolang het onderzoek nog loopt, heeft het geen zin de ambassadeur uit te nodigen."

Wapenembargo

Ook een wapenembargo voor Israël, een oproep van Karabulut, ziet de bewindsman niet zitten. ,,Nederland gaat niet in z’n eentje over tot een wapenembargo voor Israël. Zeker omdat de autoriteiten daar zich in een gebied bevinden waarin wapens nodig zijn voor de eigen veiligheid en helaas ook moeten worden ingezet."

De Nederlandse regering blijft zich inzetten voor een oplossing in het conflict, benadrukt Blok. ,,De conclusie die we nu kunnen trekken is dat beide partijen moeten stoppen met het ophitsen van de achterban en moeten oproepen tot rust en kalmte." 

Protesten

Volledig scherm
© AFP

Palestijnse betogers trokken gisteren massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden, het moment dat veel Palestijnen van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.

De betogers ageerden ook tegen de officiële opening van de Amerikaanse ambassade, in Jeruzalem. De verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem heeft binnen de Arabische regio tot grote verontwaardiging geleid. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

De demonstranten staken autobanden in brand en gooiden brandbommen en stenen naar de Israëlische ordetroepen. Die schoten met scherp op de betogers. Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet eerder zoveel doden op een dag in het gebied gevallen.

Bekijk hieronder beelden van de protesten.