Minister terughoudend: eerst onderzoek naar bloedbad Gaza afwachten
Nederland zal bij de VN-veiligheidsraad het optreden van Israël tijdens de massale protesten gisteren in Gaza niet veroordelen. Dat zei minister Blok (Buitenlandse Zaken) vanmiddag in de Kamer. Hij wil eerst het onderzoek naar het bloedbad afwachten, waarbij het Israëlische leger het vuur opende op Palestijnse betogers. Daarbij vielen ruim 50 doden en raakten meer dan 2400 mensen gewond.
Onderzoek is van groot belang om vast te stellen of er grenzen zijn overschreden. Dat hebben we écht eerst nodig
Blok reageerde op vragen van SP-Kamerlid Sadet Karabulut. ,,Ik ben onthutst door het grote aantal doden en het geweld", aldus Blok, die zegt zowel de Israëliërs en Palestijnen op te roepen 'een einde te maken aan dit verschrikkelijke bloedvergieten'. ,,Deze manier van escalatie van geweld in een vredesproces dat diep in het slob zit, kan tot niets leiden."
De minister is echter terughoudend over een politiek oordeel. Hij wil eerst het onderzoek naar de protesten afwachten. ,,Israël zegt dat er explosieven en wapens naar de grens werden meegenomen door de Palestijnen. Volgens de Palestijnen ging het juist om onschuldige demonstranten. Onderzoek is daarom van groot belang om vast te stellen of er grenzen zijn overschreden. Dat hebben we écht eerst nodig."
SP, PvdA, Denk, GroenLinks en D66 vinden dat de minister de ambassadeur moet ontbieden. ,,Wat moet er gebeuren voordat hij zoiets doet", vroeg Kathalijne Buitenweg (GroenLinks). ,,Israël heeft een bloedbad aangericht", meent Sjoerd Sjoerdsma (D66). Blok voelt daar echter niets voor. ,,Er is gisteren contact geweest met de ambassadeur. Daarbij hebben we onze zorgen geuit. Dat herhalen we bij de VN-veiligheidsraad. Zolang het onderzoek nog loopt, heeft het geen zin de ambassadeur uit te nodigen."
Wapenembargo
Ook een wapenembargo voor Israël, een oproep van Karabulut, ziet de bewindsman niet zitten. ,,Nederland gaat niet in z’n eentje over tot een wapenembargo voor Israël. Zeker omdat de autoriteiten daar zich in een gebied bevinden waarin wapens nodig zijn voor de eigen veiligheid en helaas ook moeten worden ingezet."
De Nederlandse regering blijft zich inzetten voor een oplossing in het conflict, benadrukt Blok. ,,De conclusie die we nu kunnen trekken is dat beide partijen moeten stoppen met het ophitsen van de achterban en moeten oproepen tot rust en kalmte."
Protesten
Palestijnse betogers trokken gisteren massaal naar de grens om de 'Nakba' (de Catastrofe) te herdenken. Daarmee verwijzen ze naar het uitroepen van de staat Israël zeventig jaar geleden, het moment dat veel Palestijnen van hun geboortegrond vluchtten of daarvan werden verdreven.
De betogers ageerden ook tegen de officiële opening van de Amerikaanse ambassade, in Jeruzalem. De verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem heeft binnen de Arabische regio tot grote verontwaardiging geleid. Vooral de Palestijnen zijn boos. Zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.
De demonstranten staken autobanden in brand en gooiden brandbommen en stenen naar de Israëlische ordetroepen. Die schoten met scherp op de betogers. Sinds de Israëlische militaire operatie van 2014 in de Gazastrook zijn er nog niet eerder zoveel doden op een dag in het gebied gevallen.
Bekijk hieronder beelden van de protesten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bart maakte legendarische foto Rutte in de Oval Office: 'Hij pakte onmiddellijk de telefoon’
Alle voorpagina’s toonden deze week een foto van premier Mark Rutte met een gezicht alsof hij dagelijks de groten der aarde belt vanuit het Oval Office. De Amerikaanse president Joe Biden stond er vaderlijk glimlachend bij. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Hoekstra ontbiedt opnieuw ambassadeur van Iran vanwege executie
De ambassadeur van Iran in Den Haag is opnieuw op het matje geroepen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reden hiervoor was de executie dit weekeinde van de Brits-Iraanse oud-politicus Alireza Akbari, zei minister Wopke Hoekstra maandag. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Rutte en z’n ploeg gaan naar Davos, complotsfeer of niet
Het kabinet reist deze week ‘gewoon’ weer af naar Davos, waar het World Economic Forum samenkomt. En negeert daarmee de angst van complotdenkers die er een wereldwijde schaduw-regering in zien.
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
-
-
PREMIUMBezoek minister Hoekstra
Navo zichtbaar aan ‘oostflank’ met boodschap aan Russen: Waag het niet hier iets te proberen
Nederlandse militairen moeten in Roemenië de Russen afschrikken. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) neemt er een kijkje – en een hapje. ,,Een Russische raket kan binnen zeven minuten hier zijn.” -
Eerste twee afleveringen van de nieuwe podcast O, o, De Mos zijn nu te beluisteren
Richard de Mos was een geliefd wethouder maar is nu al jaren corruptieverdachte. Volgende week verschijnt hij voor de rechter. Nog altijd leven er tal van vragen: waarom blijft hij zo populair bij kiezers? Waar ging het mis? En wiens belangen dient hij nu werkelijk? In de podcast O, o, De Mos gaat verslaggever Niels Klaassen op zoek naar antwoorden.