Minister: Tijd van volle treinen is voorbij, voorrang vitale beroepen lonkt
Het is in de 1,5 metersamenleving geen optie meer om treinen of bussen tot de nok toe te vullen met mensen. Sterker nog: het kabinet overweegt serieus om in het openbaar vervoer de komende tijd voorrang te geven aan mensen met vitale beroepen.
Delen per e-mail
Wie kan er dan nog wel met de trein? Daar zul je dan misschien prioriteiten moeten stellen
,,Eén ding is zeker: dat we het openbaar vervoer niet meer kunnen belasten zoals we dat steeds hebben gedaan, met hartstikke volle perrons en treinen”, zei minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vanmorgen in het tv-programma WNL op Zondag.
We zullen ook daar naar die 1,5 metersamenleving toe moeten, aldus de bewindsvrouw. Van Nieuwenhuizen: ,,Wie kan er dan nog wel met de trein? Daar zul je dan misschien prioriteiten moeten stellen. Dus niet meer voor de flauwekul met de trein, om alleen even iets leuks te gaan doen.”
Vitale beroepen
Het ov is nu echt nodig voor de mensen met de vitale beroepen vindt de minister. ,,Daar zijn er meer van dan we denken. Dat zijn niet alleen zorgmedewerkers, maar ook de mensen die werken in het openbaar vervoer of de supermarkt, die zorgen dat we boodschappen kunnen blijven doen. Of de mensen bij de waterschappen, die zorgen dat wij droge voeten houden.”
Momenteel wordt door de sector een protocol uitgewerkt die het ‘nieuwe normaal’ in de praktijk mogelijk moet maken. Denk aan het plaatsen van belijning in de trein en op de perrons, bepaalde manieren om in en uit te stappen en schotten zodat mensen van elkaar gescheiden blijven.
Veel zwartrijders
Wij willen ook heel graag weten: hoe strak moet je die anderhalve meter handhaven?
De vakbeweging schreeuwt al weken om met een oplossing te komen voor het grote aantal reizigers dat nu onnodig gebruik maakt van het openbaar vervoer, zelfs vaak zonder vervoersbewijs. Zo werd al voorgesteld een treinkaartje te introduceren speciaal voor mensen met vitale beroepen.
Het kabinet laat zich ondertussen adviseren over het gebruik van mondkapjes in de trein door personeel en reizigers. Van Nieuwenhuizen: ,,Wij willen ook heel graag weten: hoe strak moet je die anderhalve meter handhaven? Kan het misschien een meter zijn? Als we dat weten, kunnen we daar onze scenario's op gaan inrichten.”
Bekijk hier alle video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
NS gaat testen of reiziger zich vooraf wil aanmelden voor treinreis
NS en de TU Delft starten een groot onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag van Nederlanders. Ook start er een proef met looproutes en stickers in treinen en wordt de bereidheid van reizigers zich vooraf aan te melden gepeild. -
Alle huisartsen tóch deze maand al gevaccineerd tegen corona
Huisartsen zullen tóch deze en volgende week al gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Zij krijgen het Moderna-vaccin. Eerder wilde minister Hugo de Jonge pas in februari starten met het inenten van de huisartsen. -
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken. -
video Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan.
-
NS mag rekening spoorgebruik later betalen vanwege crisis
De Nederlandse Spoorwegen mag de rekening voor het gebruik van het spoor later dan normaal voldoen. Het vervoersbedrijf heeft door de coronacrisis nauwelijks inkomsten, maar blijft - met een uitgeklede dienstregeling - toch doorrijden. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.