Minister wil Metropole Orkest redden
Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) lijkt bereid om extra geld uit te trekken voor het Metropole Orkest. Het orkest verkeert voor de tweede keer in een paar jaar tijd in financieel zwaar weer. Van Engelshoven schrijft in een brief aan de Tweede Kamer ‘met aandacht naar de situatie te kijken’.
Het Metropole Orkest krijgt subsidie van de rijksoverheid, maar dat bedrag is de afgelopen jaren verlaagd. In het jaarverslag over 2017 stelt het orkest dat de financiële basis te smal is om een duurzame bedrijfsvoering te kunnen voeren. Van Engelshoven, die met Prinsjesdag beslist over de subsidies voor culturele instellingen, houdt daar bij de verdeling van het beschikbare subsidiegeld rekening mee, belooft ze in de Kamerbrief.
De D66-bewindsvrouw schrijft dat het Metropole Orkest bij uitstek een orkest is dat ‘met het spelen van nieuwe genres een ander publiek weet te bereiken’. Dat is een belangrijk criterium bij het verdelen van de inhoud van de subsidiepot.
Eigen benen
Van Engelshoven is vorige week met de directeur van het Metropole Orkest om tafel gegaan en heeft hem gevraagd mogelijke oplossingen op papier te zetten. Het kabinet wil graag dat culturele instellingen zoveel mogelijk op eigen benen staan en ook zelf geld binnenbrengen.
De eigen inkomsten van het Metropole Orkest, dat al sinds 1945 bestaat, vallen echter tegen. Ook in 2015 kreeg het orkest extra subsidie om te voorkomen dat het zou verdwijnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Opinie
Het vakmanschap weer waarderen is noodzaak
Bijna 30 procent van alle vacatures in ons land betreft een praktisch beroep. Een herwaardering is hard nodig, stelt Marjolein ten Hoonte. De samenleving lijdt steeds meer door het gebrek aan vakmensen. -
Opinie
Wie niet bij EU-waarden wil horen, hoeft ook niet
De Tweede Kamer debatteert over de Staat van de Europese Unie. Er zijn zorgen over de pro-Russische houding binnen de EU. Die landen moeten kiezen aan welke kant ze staan, stelt Jeroen van Wijngaarden. -
57
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
De overheid loopt van alle kanten vast en dat wordt verergerd door het dwangsommencircus. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
update
Kamer wil harde aanpak KLM: ‘Bedrijf steekt middelvinger op naar belastingbetaler’
Dat luchtvaartmaatschappij KLM zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van het steunpakket dat het van de overheid kreeg om de coronacrisis te overleven, leidt tot woede in politiek Den Haag. Kamerleden willen juridische stappen. ,,Ze steken gewoon hun middelvinger op naar de belastingbetaler”, zegt Henk Nijboer (PvdA).