Volledig scherm
De gewraakte poster waarop vrouwenbenen op hoge hakken te zien zijn, met daarbij de tekst ‘Loop gerust weer over mij heen’. © AD

Ministerie valt over vrouwonvriendelijke poster: ‘Loop gerust weer over mij heen’

Een grappig bedoelde poster over het gebruik van de trap in een ministerie is slecht gevallen bij ambtenaren. Op de poster, die inmiddels is weggehaald, waren vrouwenbenen op hoge hakken te zien, met daarbij de tekst ‘loop gerust weer over mij heen’.

Quote

Ambtenaren klaagden dat de poster vrouwon­vrien­de­lijk en seksis­tisch is

Bron bij ministerie

De poster werd opgehangen bij een vorige week heropende, opgeknapte trap in het ministeriegebouw aan de Rijnstraat in Den Haag. De designtrappen in het splinternieuwe megaministerie waren sinds oktober afgesloten na meerdere valpartijen. Twee medewerkers raakten gewond nadat hun voet was blijven haken achter een opstaand randje op de traptreden. Ook waren de trapleuningen lastig vast te pakken. Een van de trappen is nu weer toegankelijk.

Om duidelijk te maken dat de gebreken zijn hersteld, hing de facilitaire dienst een opmerkelijke poster op in het gebouw van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. ,,Daarop kwamen direct klachten binnen’’, zegt een bron tegen deze site. ,,Ambtenaren klaagden dat de poster vrouwonvriendelijk en seksistisch is.’’

Nieuwe poster

Volgens de klagers suggereert de poster dat het vrouwen zijn – vanwege de hoge hakken – die over zich heen laten lopen. Na de klachten is de poster weggehaald en vervangen door een affiche met dezelfde tekst en daarbij een foto van vrouwen- én mannenvoeten. De hoge hakken zijn verdwenen.

Het is het zoveelste incident in het eind 2017 opgeleverde ministeriegebouw. Ambtenaren balen van de verbouwing, die 267 miljoen euro kostte, vanwege slecht zittende designstoelen, een gebrek aan werkplekken en een ‘akelige sfeer’. In maart bleek nog dat een deel van de vloeren niet sterk genoeg is. Daarom geldt een verbod op het stapelen van grote hoeveelheden printpapier.

Kledingadvies

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kwam twee weken geleden ook in het nieuws nadat vrouwelijke medewerkers zich hadden gestoord aan een uitlating. Vanwege het warme weer werd een kledingadvies aan ambtenaren gegeven waarin stond dat blote benen op de werkvloer alleen geoorloofd zijn als rekening wordt gehouden met de ‘roklengte en de conditie van de benen’. Dat advies schoot bij veel vrouwen in het verkeerde keelgat.

Volledig scherm
Na de klachten is de poster weggehaald en vervangen door een affiche met dezelfde tekst en daarbij een foto van vrouwen- én mannenvoeten. De hoge hakken zijn verdwenen. © AD