Volledig scherm
© ANP

Minstens 15 cent statiegeld op kleine plastic fles

RegelingHet beoogde statiegeld op een klein plastic flesje moet minstens 15 cent worden. Dat blijkt uit een ministeriële regeling die openbaar is gemaakt. Ook moeten fabrikanten dan op iedere plastic fles verplicht het woord ‘statiegeldfles’ zetten.

Poll

Vind jij 15 cent statiegeld een goed bedrag voor kleine plastic flessen?

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
17128 stemmen

Komend voorjaar zal staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) beslissen of het plan doorgaat. De industrie moet erin slagen het aantal kleine flessen in zwerfafval te reduceren met 70 tot 90 procent en ten minste 90 procent moet worden gerecycled. Zo, niet dan is invoering per voorjaar 2021 een feit.

Producenten en importeurs gaan consumenten vanaf dan het statiegeld van 15 cent voor kleine flesjes tot 1 liter in rekening brengen. Het statiegeld blijft 25 cent voor kunststof flessen met een inhoud van 1 liter tot en met 3 liter, laat Van Veldhoven weten. Dezelfde bedragen krijgen mensen terug als ze de fles na gebruik inleveren.      

Minimumbedragen

Het gaat hier overigens om minimumbedragen. In de regeling staat dat producenten en importeurs er zelf voor kunnen kiezen het statiegeldbedrag te verhogen, als niet genoeg mensen statiegeldflessen inleveren op de punten die ze daarvoor beschikbaar stellen.

Van Veldhoven: ,,Het statiegeld op de kleine flessen wordt ingevoerd ter bestrijding van zwerfafval dat veroorzaakt wordt door deze flessen. Dat betekent dat de prikkel om de flessen terug te brengen naar de innamepunten hoog genoeg moet zijn om invloed te hebben op het gedrag van de consument. Tegelijkertijd moet het een proportioneel bedrag zijn ten opzichte van de prijs van het product.’’

Vanwege de verplichting tot het opnemen van de aanduiding ‘statiegeldfles’ op flessen die onder het statiegeldstelsel vallen, moet vooral bij de kleine flessen het etiket worden aangepast. De kosten hiervan worden als ‘gering’ ingeschat, aldus de bewindsvrouw.