Volledig scherm
© Shutterstock

Mobieltje blijkt bron van bacteriën in de zorg

De mobiele telefoon blijkt het nieuwe ‘vaatdoekje’ in de zorg, toont onderzoek van beroepsvereniging V&VN onder verpleegkundigen en verzorgenden aan. Terwijl richtlijnen voor het ontsmetten vaak ontbreken. 

Uit een peiling waaraan ruim 1500 leden hebben meegedaan komt naar voren dat een derde van de ondervraagden de telefoon nooit of hooguit enkele keren per jaar schoonmaakt.

Terwijl gebruik van de smartphone en/of tablet in het werk steeds algemener is: 69 procent van de ondervraagden gebruikt de mobiele telefoon professioneel. Vaak wordt dat zelfs verplicht door de werkgever. 

Quote

Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets, waar iedereen heel blij mee was, een rol speelde bij de versprei­ding van een bacterie

Sonja Kersten , (V&VN)

Geen richtlijnen

Volledig scherm
© ANP

In veel organisaties bestaan echter geen richtlijnen voor het ontsmetten van de apparatuur (33 procent) of die zijn niet bekend (42 procent). V&VN pleit daarom voor een algemene richtlijn voor het reinigen van de professioneel gebruikte telefoon en tablet.

Directeur van V&VN, Sonja Kersten: ,,Ik heb zelf in de praktijk meegemaakt dat de invoering van tablets, waar iedereen heel blij mee was, een rol speelde bij de verspreiding van een bacterie, omdat er in de organisatie nog geen goede afspraken waren over het desinfecteren."

Op dit moment bestaan er verschillende adviezen en suggesties, waaruit vooral blijkt dat het bijzonder lastig is om telefoons en tablets afdoende te ontsmetten. Vaak worden speciale hoesjes of een beschermende folie geadviseerd. 

  1. Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller
    live twitter

    Wiebes: afbouw van gaswinning en herstel van schade in Groningen moet sneller

    De afbouw van de gaswinning in Groningen en het herstel van de schade gaan nog niet snel genoeg. Dat heeft minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vanmiddag voorafgaand aan een debat over de gaswinning in het noorden van Nederland gezegd, dat al gepland stond. ,,We willen méér vaart en méér tempo.” Verslaggever Peter Winterman is bij het debat en twittert live mee. Zijn tweets zijn onderaan dit artikel te vinden.