Moeder Jesse Klaver in ziekenhuis, Van Ojik vervangt hem

updateJesse Klaver kan vandaag niet bij de formatiegesprekken aanwezig zijn. Zijn moeder is met spoed opgenomen in het ziekenhuis en de GroenLinks-leider is naar haar toe gegaan.  

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD schuift aan bij de formerende partijen. © ANP

Dat heeft GroenLinks laten weten. De formatiebesprekingen gaan wel door. Bram van Ojik, oud-leider en Tweede Kamerlid namens de partij, vervangt Klaver. Over de toestand van Klaver's moeder heeft de partij verder niets gezegd. 

Bij de formatie wordt vandaag over veiligheid gesproken. In de ochtend worden onder meer de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Rob Bertholee verwacht. Ook de directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst schuift aan.

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben later op de dag nog twee bijeenkomsten.

Ook bij het formatieoverleg gisteren was veiligheid een thema, naast justitie en de inkomensverhoudingen, zo verklaarden VVD'er Mark Rutte en D66'er Alexander Pechtold na afloop.

Verklapt

Normaal gesproken houden de onderhandelaars de kaken op elkaar als er wordt gevraagd welke inhoudelijke onderwerpen zijn besproken. D66-leider Alexander Pechtold verklapte echter– na toestemming te hebben gevraagd bij VVD’er Halbe Zijlstra – dat het punt op de agenda stond. ,,We hebben het over veiligheid gehad. Dat is een belangrijk thema. We moeten nieuwe ideeën ontwikkelen”, stelde Pechtold.

Vandaag is er weer een avondsessie gepland. Aanvankelijk had Schippers laten weten dat er alleen in de ochtend en de middag zou worden onderhandeld. In de avonduren zou alleen ‘zo nodig’ worden doorvergaderd. 

Wat dit zegt over de slagingskansen van de formatie is giswerk, maar de partijen houden bij hoog en laag vol dat het een serieuze poging is. De geplande avondsessie is op zich opvallend, omdat de formatie zich juist zo kalmpjes voltrekt.

Avonduren

Ook gisteren gingen de onderhandelingen tot in de avonduren door, maar daar stond tegenover dat er op dinsdagochtend niet wordt vergaderd omdat er dan fractievergaderingen in de Tweede Kamer zijn. De andere Kamerleden van de partijen worden dan bijgepraat over hoe de formatie vordert.