Reizigers op Schiphol met mondkapjes op ter bescherming
Volledig scherm
Reizigers op Schiphol met mondkapjes op ter bescherming © ROBIN UTRECHT

‘Mondkapje is geen realistische manier om coronavirus te dempen’

Briefing RIVMHet is ‘niet realistisch’ om een standaard mondkapje te gebruiken om jezelf te beschermen tegen het coronavirus. Een run op zulke kapjes heeft dus geen zin en is slecht. Zo kan het gebeuren dat er niet genoeg beschikbaar zijn voor patiënten die er wél baat bij hebben.

Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vanmiddag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. ,,We hechten eraan daarvoor te waarschuwen.”

Volgens Van Dissel helpen de standaard kapjes, zeker die met extra stof bij de mond, vooral om geen bacteriën te verspreiden als je een virus hebt zoals corona, niet om het opvangen van een virus te vermijden. Dan zouden ook de ogen beschermd moeten worden en dat gebeurt niet met een mondkapje.

De expert wees erop dat het veel beter is om afstand te houden tot een zieke, niet met je handen aan je mond of ogen te zitten en vaak je handen te wassen. 

Draconische maatregelen

Quote

Het blijft koffiedik kijken, we zitten nog in een vroeg stadium van de uitbraak. Je rekent op het ergste, maar hoopt dat je snel weer kunt afschalen

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding

Van Dissel zei verder dat nog niet duidelijk is hoe breed het coronavirus zich zal of kan verspreiden, ook in Nederland. En of hier dus ooit ‘draconische maatregelen’ nodig zijn, zoals het afsluiten van complete steden.

,,Het blijft koffiedik kijken, we zitten nog in een vroeg stadium van de uitbraak. Je rekent op het ergste, maar hoopt dat je snel weer kunt afschalen. En wij moeten het eerste geval nog krijgen. Tot die tijd zijn we uitermate alert.”

Corona kent een ziektebeeld dat vergelijkbaar is met griep; ook hoesten komt voor. Eerder bleek al dat experts van het RIVM burgers niet aanraden om mondkapjes te gaan dragen in het openbaar om corona te voorkomen.

Het coronavirus is een A-ziekte (grote bedreiging volksgezondheid). De overheid kan patiënten gedwongen isoleren en onderzoeken. Artsen hebben een meldplicht. Risico op overlijden lopen, net als bij griep, vooral ouderen en kwetsbare mensen.

Niet via pakketjes

Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, wist nog te melden dat het virus zich niet via pakketjes kan verspreiden die vanuit China binnenkomen in ons land. Daar is het te zwak voor. Ook kan een virus zich niet hechten aan dingen, alleen aan mensen of dieren. 

Ronald ter Schegget, arts van GGD Brabant-Zuidoost, vertelde verder waarom de Nederlandse evacués uit Wuhan niet alleen thuis, maar ook op andere locaties zijn ondergebracht. ,,Dat heeft veel met praktische zaken te maken. Zoals: wonen er veel andere mensen in het huis van een evacué? Maar iedereen zit nu veilig in quarantaine.”   

Hoe snel kan het corona-virus zich verspreiden ten opzichte van griep?
Volledig scherm
Hoe snel kan het corona-virus zich verspreiden ten opzichte van griep? © ANP Graphics
  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.