Voor de deur van een abortuskliniek in Utrecht hangt een bord waarmee wordt gewaarschuwd voor agressieve anti-abortusdemonstranten.
Volledig scherm
Voor de deur van een abortuskliniek in Utrecht hangt een bord waarmee wordt gewaarschuwd voor agressieve anti-abortusdemonstranten. © ANP

Na D66 dienen PvdA en GroenLinks zelfde abortusvoorstel in: ‘Ze wilden niet met ons meedoen’

D66 enerzijds en GroenLinks en PvdA anderzijds komen deze week apart van elkaar met voorstellen om de verplichte minimale bedenktermijn van vijf dagen bij abortus af te schaffen. ,,We hebben ze gevraagd, maar ze wilden niet meedoen.”

6 reacties

 • Anoniem

  6 dagen geleden
  Annelies Koster. @elisabeth Bontenbal Ik raakte zwanger toen ik 36 was, met pil, en ik kwam er na 4 maanden pas achter. Dus jouw idee dat je beschermd wordt door een voorbehoedsmiddel is onterecht. Dan heb ik het nog niet eens over de vrouwen die verkracht worden. Die 5 dagen worden ingevuld door in eerste instantie een gesprek met een psycholoog en dan krijg je 5 dagen bedenktijd. Heel goed, heb ik zelf ervaren. Na de abortus krijg je overigens weer een gesprek met de psycholoog. Alles perfect!
 • Anita Mast

  6 dagen geleden
  Ik vind dat vrouwen het recht hebben op een abortus. Maar ik vind het geen goed idee dat de bedenktijd eraf gaat. Wellicht verkorten naar 3 dagen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat die dagen belangrijk zijn omdat er psychisch nog heel veel gebeurt in die dagen. En ook om het goed te verwerken wat zo’n beslissing inhoudt voor de rest van je leven.
 • Bragt

  6 dagen geleden
  Een abortus is enorm ingrijpend voor een vrouw. Goed dat de 5 dagen bedenktijd blijft bestaan. Verder moeten we niet net doen of een abortus een normale medische handeling is. Je maakt toch een einde aan een kindje in wording. Dat moet nooit normaal worden gevonden.
 • Henry Koster

  6 dagen geleden
  Vooropgesteld dat ik bewogen ben met vrouwen die op welke reden dan ook een abortus overwegen en plegen. Maar hoe linkser de partijen worden hoe makkelijke men over leven en dood wenst te beschikken. In plaats van als maatschappij de schouders er onder te zetten. Nee, kinderen uit elkaar rukken, ouderen dood te spijten en terminaal zieken er maar uit te laten stappen is natuurlijk wel erg makkelijk en goedkoop. Tijd voor meer aandacht en zorg voor elkaar en oprechte bewogenheid en compassie.
 • Elisabeth Bontenbal

  6 dagen geleden
  Er staat dat de meeste vrouwen een weloverwogen keuze hebben gemaakt. Dat betwijfel ik. Als je zwanger raakt terwijl je dat niet wilt, was je blijkbaar niet in staat om toen een weloverwogen keuze te maken, door bijvoorbeeld de pil, condoom of de morning-after-pil te nemen. Waarom zou je nu wel een overwogen keuze maken? Daarnaast weet ik dat veel meiden toch indirect gedwongen worden tot abortus, door vriend, ouders of omstandigheden. Dan zijn die 5 dagen heel heilzaam.
 1. Hubert Bruls: Versoepelen kan ook in kleine stapjes
  Play

  Hubert Bruls: Versoepe­len kan ook in kleine stapjes

 2. Dit was Nederland vandaag: maandag 1 maart
  Play

  Dit was Nederland vandaag: maandag 1 maart