Na OMT-overleg ziet het er beter uit voor horeca, cultuur en sport: ‘Plaatjes zijn gunstiger’
LOCKDOWN/videoHet ziet er goed uit voor horeca, cultuur, sport en evenementen. Door de mildere omikronvariant lijkt er meer ruimte om extra te versoepelen, blijkt na OMT-overleg over de nieuwste RIVM-prognoses. De druk op heropening neemt ondertussen enorm toe. ‘Het moet zo spoedig mogelijk'.
Het Outbreak Management Team (OMT) sprak vrijdagochtend over de nieuwe scenario's rond omikron. De modellen zijn volgens betrokkenen een stuk bemoedigender geworden, waardoor ruimte ontstaat om verder uit de lockdown te stappen, bevestigt een bron rond het beraad. ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”
Dinsdag besluit het kabinet over de huidige lockdownregels, dan volgt er een coronapersconferentie.
Heropening van cultuur, horeca, evenementen en publiek bij sportwedstrijden staan bovenaan de versoepellijst, herhaalde premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad. ,,De besmettingsaantallen zijn echt hoog, maar veel zestigplussers zijn geboost, dat is gunstig. Dus per saldo hebben we toch een wat positiever gevoel. We hopen echt dat er wat kan voor die sectoren die eerder ernaast grepen. We willen zo snel mogelijk sneller verruimen, maar wat er kan en in welke mate moeten we nog zien als we alle cijfers hebben”, zei de premier, die nogmaals stelde dat eerdere modellen ‘te somber’ waren.
Maximumaantallen
Als het kabinet inderdaad besluit om alle sectoren ruimte te geven, moet er waarschijnlijk wel gewerkt worden met maximumaantallen bezoekers, mondkapjes en andere voorzorgsmaatregelen, stelt een bron: ,,In één keer alles open, kan ook niet verantwoord. Dat zou echt tot te veel infecties leiden.” Het thuiswerkadvies blijft voorlopig wel van kracht, meldde Rutte.
Nu andere landen zonder lockdown de omikrongolf doorstaan is de versoepeldruk hier gigantisch: veel ondernemers, cultuurmakers en burgemeesters dringen aan op verdere heropening, en zo snel mogelijk. Ook experts stellen al dagen dat het mogelijk moet zijn.
Voor aanvang van de ministerraad benadrukte staatssecretaris Gunay Uslu van Media en Cultuur (D66) dat de cultuursector ‘zo spoedig mogelijk open moet’. ,,Het is al te lang dicht, dat moet echt veranderen. We hebben er behoefte aan, het is voor de sector belangrijk.”
Ook Hubert Bruls van het burgemeestersoverleg pleit voor snelle heropening, horecaondernemers in Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigen opnieuw met openstelling zaterdag uit protest. De burgemeesters uit de voetbalsteden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dringen er bij het kabinet op aan weer publiek toe te laten bij wedstrijden.
Bij het OMT lag een terugkeer naar de avondlockdown voor - daarbij kan alles weer open tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Zelfs ‘meer dan dat’ is een optie, stelde Rutte donderdagavond al in het coronadebat: ,,De gegevens over omikron bieden goede hoop op versoepelingen, met voorrang voor cultuur en horeca. Maar we moeten eerst de nieuwe cijfers zien.” De nieuwe mutant is minder ziekmakend dan de deltaversie: diverse landen merken dat veel minder mensen in het ziekenhuis belanden.
Luister ook naar de podcast Politiek Dichtbij
Maar tot dusver hadden RIVM-rekenaars slechts één optimistische aanname verwerkt in de prognoses, de kortere ligduur en de kleinere kans op IC-opnames waren tot vandaag niet meegenomen. Nu dat wel meetelt, veranderen de grafieken en is overstroming van ziekenhuizen veel minder reëel geworden. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario's pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn”, meldt een bron rond het OMT.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) benadrukte na de ministerraad nog dat waakzaamheid geboden blijft: ,,We zien vandaag een recordaantal infecties, dat zat ook in de prognoses. Maar met deze cijfers is 1 op de 75 Nederlanders besmet is, dat is veel.”
Betrokkenen verwachten ook dat de quarantaineregels voor scholen verruimd worden: nu moeten complete klassen in quarantaine bij drie of meer infecties binnen een week. Dat aantal wordt wellicht opgeschroefd, zodat kinderen niet zo snel naar huis worden gestuurd.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Klachten over machtsmisbruik en pestgedrag zorgen voor breuk in D66 in Europees Parlement
Een integriteitskwestie rond D66-Europarlementariër Samira Rafaela heeft tot een breuk geleid met haar enige partijgenoot in het Europees Parlement. Medewerkers hebben hun beklag gedaan over machtsmisbruik en pestgedrag door Rafaela. Daardoor gaan delegatieleider Sophie in ‘t Veld en Rafaela elk hun eigen weg, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
commentaar20
Ook telefoonverkeer hoort controleerbaar te zijn
Mark Rutte woont al bijna dertig jaar in hetzelfde appartement, zweert nog bij zijn oude Saab en gebruikte tot voor kort nog een ouderwetse mobiele telefoon waarmee hij niet op internet kon. Onlangs moest hij een nieuwe televisie kopen, omdat zijn oude beeldbuis het moderne tv-signaal niet meer kon verwerken. Het is juist die hang naar ‘alles bij het oude laten’ die Rutte nu in de problemen brengt, schrijft politiek verslaggever Hans van Soest in dit commentaar.
-
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
Kamer fluit landbouwminister terug: Geen vleesbelasting
De Tweede Kamer wil niet dat er een extra belasting komt op vlees. Een ruime meerderheid steunt een oproep van oppositiepartij PVV aan landbouwminister Henk Staghouwer om zo’n vleestaks niet in te voeren. -
Opinie
Nu is Joe Biden voor ons allen een geschenk uit de hemel
Met grote verwachtingen begon Joe Biden anderhalf jaar geleden aan zijn presidentschap. Maar behalve de infrastructuurwet kwam er weinig terecht van zijn plannen. Toch moeten we nu blij zijn, stelt Willem Post.
56 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJp Habets
Hans Laats
Sina Hogeboom
frans Vullings
Hans Laats