Nationaal fietsplan levert 25.000 extra stallingsplekken op
Een nationaal fietsplan van het kabinet om te investeren in extra snelle routes en meer stallingsplekken, blijkt zeer gewild. Overleg met provincies en gemeenten heeft nu voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd.
Delen per e-mail
Er komen in totaal zo’n 25.000 parkeerplekken voor de fiets bij, maakt staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag bekend. Om snel door te kunnen fietsen, worden vijftien fietsroutes aangepast of nieuw aangelegd. Verder gaan 53 bestaande stallingen op de schop en voor 40 miljoen euro worden vier megaprojecten in Amsterdam, Rotterdam en Heerlen gestart.
Nieuwe stalling onder het IJ
Het leeuwendeel van dat geld gaat naar een enorme nieuwe stalling met 4000 plekken bij Amsterdam Centraal, in een kelder onder het IJ. Maar ook projecten bij de stations Bijlmer Arena (1850 plekken), Heerlen (1000 plekken) en Rotterdam Alexander (1000 plekken) moeten veel extra capaciteit opleveren.
Afgelopen juni maakte de staatssecretaris al bekend 100 miljoen euro uit te trekken om regionale fietsprojecten uit de grond te stampen. Daar leggen regionale en lokale overheden 245 miljoen euro bij. Van Veldhoven wil zo, samen met provincies en gemeenten, nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar het werk krijgen.
Schop in de grond
Aan het eind van de rit ontkom je niet aan meer investeringen in mobiliteit
,,In heel Nederland gaat de schop in de grond“, vertelt de bewindsvrouw. ,,Die fiets is zo belangrijk, want overal - niet alleen in de Randstad - nemen de opstoppingen in het verkeer toe. De fiets is Nederlands geheime wapen tegen die drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond.“
Henk Brink, voorzitter van Tour de Force (een samenwerkingsverband dat kijkt hoe de kracht van de fiets beter benut kan worden), is heel blij met de 100 miljoen euro vanuit de overheid voor parkeren en razendsnelle verbindingen, maar daarmee zijn we er volgens hem nog niet.
Brink: ,,Aan het eind van de rit ontkom je niet aan meer investeringen in mobiliteit en dus in een toekomstbestendige infrastructuur. Ik hoop dat het ministerie daar geld in blijft steken, want de provincies en gemeenten kunnen niet alles alleen waarmaken.“ Van Veldhoven is het daarmee eens. ,,We zijn de potentie van de fiets nog volop aan het ontdekken.“
Fietsvoorzieningen
Gedeputeerde Floor Vermeulen is ambassadeur namens de provincies voor onder meer ‘fietsvoorzieningen op stations’. Hij wil dat overheden - naast de bestaande investeringen in verkeersprojecten - proberen de combinatie van fiets en openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ,,Met name voor forenzen kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn, maar dan moeten de faciliteiten wel in orde zijn.“
D66‘er Van Veldhoven is de eerste bewindspersoon die vol inzet op de fiets. Samen met elf grote werkgevers wil zij meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan. Ook wordt de leasefiets vanaf 2020 fiscaal gestimuleerd. Dit voorjaar wil de staatssecretaris samen met de provincies en de gemeenten met de Nationale Fietsagenda 2.0 komen.
We zijn de potentie van de fiets nog volop aan het ontdekken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Branches reageren op verlenging lockdown: ‘Heftig nieuws, hakt er behoorlijk in’
Het kabinet verlengt de lockdown met nog eens drie weken. De meeste winkels blijven zeker tot en met 9 februari dicht, net als restaurants en cafés. Een proef met evenementen gaat niet door. Kinderen kunnen vooorlopig niet naar school of de crèche. De boodschap van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is geen verrassing. Er is begrip voor het overmijdelijke, maar de zorgen worden groter. -
Opinie Hou de varianten buiten en test vaker per vlucht
Ons land moet meer doen om varianten van het coronavirus tegen te houden. Maatregelen bij aankomst in ons land schieten tekort, stelt Jan Paternotte. Creëer drie testen kort na elkaar, vóór toegang tot ons land.
-
Kabinet: jongeren gaan toch voor ouderen bij acuut tekort aan IC-bedden
Jongeren gaan uiteindelijk voor ouderen bij een acuut tekort aan bedden op de intensive care. Artsen mogen bij ‘code zwart’ toch vasthouden aan het generatiecriterium. De regering dreigde eerst nog met een spoedwet om leeftijd als selectiefactor te blokkeren, maar zwicht na kritiek van medici en de Tweede Kamer. -
PREMIUM
PVV wil meeregeren, andere partijen zien het niet zitten: ‘Wilders radicaliseert verder’
Met een dikker verkiezingsprogramma hoopt de PVV een basis te leggen om mee te regeren in een volgend kabinet. Andere partijen zijn er juist al door afgeschrikt. -
Brancheclubs bezorgd over vertraging van aanpak coronacrisis en wetgeving
De val van het kabinet leidt tot veel vragen over de gevolgen voor de aanpak van de coronacrisis én de voortgang van wetgeving. Brancheorganisaties vrezen voor vertragingen.