‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken.
Hoeveel geld het kabinet vrij maakt voor het deltaplan, dat ook geldt voor het mbo en hoger onderwijs, is niet bekend. Wel heeft het aan de Kamer toegezegd dat er voor meerdere jaren geld komt om dit probleem aan te pakken. Volgende maand komt het kabinet met een nadere invulling.
Minister Arie Slob (Onderwijs) stelt dat het kabinet ‘de dure plicht’ heeft om er alles aan te doen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Dat moet ‘een duurzame, brede aanpak’ worden, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer, in ‘een realistisch tempo’. Volgens Slob is het ‘niet realistisch’ dat scholieren dit jaar weer op hun normale niveau komen. ,,Daarvoor zijn de achterstanden bij sommige leerlingen en studenten te groot, en de crisis nog niet voorbij.”
Lesstof verplaatsen
Om leerlingen weer ‘bij de les’ te krijgen, stelt Slob bijvoorbeeld voor om een deel van de lesstof van dit schooljaar te verplaatsen naar volgend schooljaar. Ook wil hij ‘flexibel’ zijn met overgangsnormen’ en zinspeelt hij op het tijdelijk aanpassen van het aantal toetsen.
Het kabinet, dat vorige week aftrad, kan daarmee niet wachten tot een nieuw kabinet is aangetreden ,,Demissionair of niet, dit kabinet zal binnen de mogelijkheden die uw Kamer ons biedt, alles uit de kast trekken om onze leerlingen de kansen te bieden die ze verdienen.”
Daarbij komt ‘expliciet aandacht’ voor kinderen die het grootste risico lopen op achterstand, zoals kinderen uit gezinnen met een lagere sociaaleconomische status. Zo denkt Slob aan extra lestijd en inhaalprogramma's en manieren om leraren beter te ondersteunen om bijlessen mogelijk te maken.
Eindtoets
Wel is ‘alles erop gericht’ dat de scholen weer open kunnen op 8 februari. Ook wil Slob, net als de Onderwijsinspectie, dat de eindtoets op basisscholen doorgaat. Alleen als basisscholen zes weken voor de eindtoets, die in april en mei wordt afgenomen, nog dichtzitten, ‘kan er een andere afweging worden gemaakt’.
Toch hoopt de ChristenUnie-bewindsman dat in elk geval het basisonderwijs weer open kan, nu ‘op dit moment’ de besmettelijkheid van de Britse variant van het coronavirus onder kinderen niet anders lijkt dan de eerder bekende vorm van het virus. ,,Dan ligt het voor de hand dat aanvullende maatregelen op po-scholen niet nodig zullen zijn.”
Ingewikkeld
Zulke maatregelen, zoals leerlingen die ook onderling 1,5 meter afstand moeten houden, worden nu wel geadviseerd op middelbare scholen. Dat kan een probleem worden voor de eindexamens, schrijft Slob. De maatregel maakt het ‘ingewikkeld’ voor scholen om nu aan examenklassen - die wel naar school mogen komen - les te geven. ,,Deze maatregel kan dan ook leiden tot een verdere vergroting van achterstanden.”
Daarom haalt Slob een rond de voorjaarsvakantie gepland overleg over de eindexamens naar voren. Eerder besloot hij dat de eindexamens door konden gaan. Leerlingen kunnen hun examens verspreiden over twee tijdsvakken en krijgen een extra herkansing. Dat staat nu op losse schroeven; mogelijk wordt de invulling van het eindexamen nog meer aangepast. Scholierenclub Laks opperde gisteren bijvoorbeeld om alleen examen te doen in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde.
Slob wil ook dat er meer aandacht komt voor de mentale gezondheid van leerlingen en benadrukt dat scholen ‘een signalerende rol hebben’ als het met scholieren niet goed gaat. ,,We zien de sporen die de coronacrisis trekt in onze samenleving, al helemaal bij onze leerlingen en jongeren. Niet alleen op hun ontwikkeling, maar ook op hun welbevinden. Het ontgaat me niet dat veel jongeren het zwaar hebben, met soms trieste consequenties.”
Bekijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen. -
PREMIUMdit was 2020
Zowel op werk als privé een zwaar jaar voor minister Slob: ‘We zijn mensen met hoop, dat helpt wel’
En toen zaten de scholen wéér dicht. Minister Arie Slob deed op de valreep van 2020 wat hij nooit meer zou doen. Het was een jaar vol worstelingen, ook op persoonlijk vlak. ,,Ik moest dingen doen die ongekend zijn.’’ -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMmet video82
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Onderwijsinspectie: Eindtoets op basisschool moet doorgaan
De eindtoets op basisscholen moet dit jaar hoe dan ook doorgaan – ondanks corona. De Onderwijsinspectie waarschuwt: gaat de toets voor het tweede achtereenvolgende jaar niet door, dan weten we niet hoe erg de onderwijsachterstand van kinderen is. ,,Dan verliezen we het zicht.” -
met video
Prinsjesdag ‘verhuist’ naar Koninklijke Schouwburg: meer plek voor gasten en feestelijke sfeer
Prinsjesdag vindt dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Vanwege de verbouwing van het Binnenhof moet worden uitgeweken: de schouwburg moet plaats bieden aan evenveel ‘ceremonieel’ én ruim 800 gasten.