‘Nederland bekijkt toelaten Huawei bij aanleg 5G’
Nederland overweegt net als andere westerse landen restricties op te leggen aan Huawei. Het kabinet kijkt komend jaar naar de rol die de Chinese telecomgigant mag spelen bij de aanleg van 5G mobiel internet, meldt Trouw.
Delen per e-mail
Huawei doet momenteel zaken met alle belangrijkste providers in Nederland. KPN, Vodafone en de nieuwe combi T-Mobile en Tele2 gebruiken allemaal apparatuur van het bedrijf. Zo zijn de complete mobiele netwerken van T-Mobile en Tele2 met Huawei-spullen gebouwd.
Eventuele beperkingen bij de bouw van 5G plaatsen de telecombedrijven voor een flink dilemma. Huawei levert beduidend goedkopere netwerkapparatuur dan andere leveranciers, waaronder het Europese Ericsson en Nokia.
Het afgelopen jaar zijn Huawei en ZTE onder vuur komen te liggen. Niet zo zeer vanwege hun smartphones, maar wel om de mobiele netwerken die zij overal op de wereld aanleggen. Via die 3G en 4G netten zou de Chinese overheid via de achterdeur spionage kunnen plegen. Om die reden sloten onder meer Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en de VS het land al uit. In Groot-Brittannië maakte British Telecom bekend de apparatuur van Huawei nu al uit een belangrijk deel van zijn 3G en 4G-netwerk te halen.
Ook België kondigde vorige maand al aan de rol van Huawei te onder de loep te nemen. Bij onze zuiderburen levert de Chinese telecomspeler apparatuur aan Orange en Proximus.
Internet of things
Nu overweegt het kabinet dus ook restricties. Komende jaren willen providers starten met de bouw van 5G, de opvolger van de huidige 4G-netwerken. Eind dit jaar of begin 2020 worden de eerste frequentiebanden geveild door ethertoezichthouder Agentschap Telecom. De belangrijkste 5G-frequenties komen pas later vrij. Dit omdat het spionagecentrum van de AIVD en MIVD in het Friese Burum er voor verplaatst moet worden. Zij gebruiken nu het radiospectrum dat tot internationale 5G-standaard is uitgeroepen.
5G is niet alleen sneller, de nieuwe generatie mobiel internet kan ook veel meer apparaten accommoderen, waarmee het internet of things mogelijk wordt. Bovendien verloopt de mobiele communicatie zonder vertraging. Daardoor kunnen zelfrijdende auto’s straks real time met elkaar communiceren en wordt de kans op ongelukken veel kleiner. Ook kan een chirurg uit de VS hier op afstand een operatie verrichten.
Bij het opstellen van de criteria speelt ook de nieuwe China-strategie mee die het kabinet voor de zomer presenteert, aldus een woordvoerder. Die strategie kijkt bijvoorbeeld hoe Nederland gevoelige technologie kan beschermen tegen Chinese staatsbedrijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
VIDEO Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. -
Londen en VS beschuldigen China van cyberspionage
De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk roepen China ter verantwoording over economische spionage via internet. Hackersgroep APT10 zou in samenwerking met de Chinese autoriteiten tal van bedrijven en overheidsdiensten in andere landen hebben gehackt. -
PREMIUM
Bespioneert China ons via de apparatuur en mobieltjes van Huawei?
De arrestatie van topvrouw Meng Wanzhou in Canada vormt het nieuwste hoofdstuk in de kruistocht van de VS tegen Chinese telecomgigant Huawei. Ook in Nederland bestaan er toenemende zorgen over het bedrijf.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
video Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
Het kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.