Nederland evacueerde 2500 mensen, contact met taliban in de toekomst ‘noodzakelijk’
Nederland evacueerde nu 2500 mensen uit Kaboel, 1600 van hen zijn of komen naar Nederland. Om alle achtergebleven landgenoten en Afghaanse helpers hierheen te halen kan het ‘noodzakelijk’ zijn om contacten te onderhouden met de taliban, denkt het kabinet.
Dat betekent niet dat ‘Nederland het talibanbewind erkent als legitieme vertegenwoordiger’, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. De Verenigde Staten en andere Europese landen onderhandelen al langer met de taliban.
Defensie vloog afgelopen week in totaal 32 keer vanuit Kaboel naar landen in de regio en vanuit die landen naar Nederland. Het is nog niet te zeggen hoeveel van de 1600 mensen een Nederlands paspoort hebben, tolk zijn of in een andere categorie vallen. Die ‘exacte cijfers’ heeft het kabinet nog niet paraat. Zevenhonderd andere mensen vlogen door naar andere landen. Vanavond staakte Nederland noodgedwongen de reddingsvluchten, de situatie op het vliegveld werd te gevaarlijk.
‘Hartverscheurend’
‘Het is hartverscheurend dat we niet meer ter plekke kunnen zijn voor de mensen die nog aanwezig zijn in Afghanistan en in aanmerking komen om geëvacueerd te worden’, schrijven de demissionaire bewindslieden Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken, D66), Ank Bijleveld (Defensie, CDA) en Ankie Broekers-Knol (Asiel, VVD).
Wat er nu wordt gedaan om achterblijvers bij te staan, staat niet in de brief. Premier Mark Rutte meldde eerder op de dag dat er ‘koortsachtig’ werd gewerkt aan een noodplan. ,,Dat is onze heilige plicht.”
Ambassade werkt verder vanuit Den Haag
In Afghanistan is geen Nederlandse vertegenwoordiging meer om gestrande Nederlanders en Afghaanse helpers bij te staan. De aanwezige militairen en het ambassadeteam zijn met de laatste evacuatievlucht van Defensie vertrokken. De ambassade werkt de komende tijd verder vanuit Den Haag. Het is ‘niet uitgesloten’ dat Nederland ooit terugkeert naar Afghanistan, maar daarover volgt eerst internationaal overleg. Het ‘ligt voor de hand’ dat de werkzaamheden van de ambassade op kortere termijn worden verplaatst naar ‘een land in de regio’.
Nederland houdt tot 31 augustus nog één militair transporttoestel in het nabijgelegen Islamabad (Pakistan), voor het geval het - ‘tegen de huidige verwachting in’ - toch nog mogelijk is mensen op te halen. Ook de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijft voorlopig met een aantal mensen in Tbilisi (Georgië) en Islamabad om eventueel later nog mensen te evacueren.
Het kabinet belooft ‘de uiterst complexe operatie’ nog te zullen evalueren; een los feitenrelaas over de missie komt al sneller naar het parlement. Ook volgt er een ‘onafhankelijk overkoepelend onderzoek’ naar twintig jaar Nederlandse militaire missies in Afghanistan.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
65
Hogere bonus voor gemeenten die snel asielplekken aandragen
-
PREMIUM67
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen. -
PREMIUM
Zij werken dag en nacht aan evacuatie in Afghanistan: ‘Zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk wegkrijgen’
De lijst met mensen die weg willen uit Afghanistan groeit nog elk uur. In het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken wordt 24 uur per dag gewerkt om iedereen te evacueren. Een race tegen de klok, waarvan niemand weet of het gaat lukken. -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Ambassadeurs die ‘het verschil willen maken’ vertrokken met laatste evacuatievlucht
De Nederlandse evacuatieoperatie in Kaboel is voorbij. De laatste Nederlandse vlucht is uit de Afghaanse hoofdstad vertrokken, meldt demissionair minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. Ambassadeurs Caecilia Wijgers (Afghanistan) en Michel Rentenaar (Irak) vlogen mee met de laatste evacuatievlucht. Wie zijn zij?
-
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
-
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
Na 15 jaar gesteggel nadert de discussie over een nieuw pensioenstelsel vanaf maandag zijn ontknoping in de Eerste Kamer, waar tegenstanders nog een allerlaatste poging doen om de wet om zeep te helpen. Critici hopen op een draai van het CDA. -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?