Nederland gaat met Duitsland, Frankrijk en Italië op vaccinjacht
videoNederland gaat samen met Duitsland, Frankrijk en Italië proberen te regelen dat er genoeg vaccins tegen het coronavirus voor hun burgers komen, zodra die beschikbaar zijn.
De vier landen bundelen hun krachten in de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiële vaccins. ,,Ze verkennen gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden”, staat in een persbericht.
Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland zijn ervan overtuigd dat voor een succesvol resultaat een gezamenlijke strategie en investeringen nodig zijn. Hoeveel geld daarmee is gemoeid, wordt niet vermeld. De alliantie wil sowieso met farmaceuten afspreken dat een vaccin voor de Europese Unie ‘breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar’ moet worden.
Heel Europa kan profiteren
Een vaccin voor de Europese Unie moet ‘breed toegankelijk, beschikbaar en betaalbaar’ worden
De Europese Commissie wordt bij de onderhandelingen betrokken en andere EU-lidstaten kunnen straks deelnemen aan initiatieven. ,,Zo kan de hele Europese bevolking, in het bijzonder de meest kwetsbare personen, profiteren van een vaccin. Daarnaast streeft de alliantie ernaar dat een deel van de vaccins beschikbaar komt voor landen met lagere inkomens, waaronder in Afrika.”
Nederland gaf eerder 50 miljoen euro aan CEPI, een internationale organisatie die zich inzet voor eerlijke wereldwijde verspreiding van het coronavaccin. Daarvoor eiste ons land geen tegenprestatie - zoals een bepaald aantal doses van een vaccin - meldt het ministerie van Volksgezondheid in antwoord op vragen van deze site.
Ook met Janssen Vaccines, dat in Leiden aan een coronavaccin werkt, zijn geen afspraken gemaakt. Janssen gaat, als het een werkend vaccin vindt, ook in Leiden produceren. Pikant: in tegenstelling tot Nederland stopte de Amerikaanse regering via Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen, wél geld in dat vaccin, zo’n half miljard dollar.
Stimuleren
Johnson & Johnson gaat straks ook in de VS produceren. De verwachting is dat de regering-Trump die vaccins zal willen gebruiken voor haar eigen bevolking. Nederland doet dat dus niet. Wel wil ons kabinet de ontwikkeling en productie van het vaccin van Janssen ‘stimuleren en faciliteren’.
Dat Nederland nu - samen met andere landen - de boer op gaat om een vaccin veilig te stellen, mag overigens geen grote verrassing heten. Want alle mooie woorden ten spijt, steeds meer landen kiezen nu vooral voor hun eigen, nationale belang.
Zo liet de Amerikaanse president Donald Trump al meermaals weten dat hij in eerste instantie een vaccin voor de bevolking van de Verenigde Staten wil en dat daarna de rest van de wereld pas aan de beurt is. Dergelijk gedrag past bij een mondiale crisis, stellen experts. Was het in eerste instantie de wereld tegen corona, nu geldt vooral het eigen belang.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
Afrika de dupe
Veel landen binnen de Europese Unie, waaronder Nederland, hechten aan een toegankelijk en betaalbaar vaccin voor ontwikkelingslanden
Deskundigen zijn bang dat met name Afrika de dupe wordt van de wedloop om een vaccin. Dat continent heeft niet de financiële middelen om bij voorbaat al op grote schaal vaccins in te kopen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet weliswaar in op een wereldwijde evenredige verspreiding van een vaccin, mocht dat er komen, maar weet vooralsnog maar mondjesmaat de regie te behouden.
Veel landen binnen de Europese Unie, waaronder Nederland, hechten aan een toegankelijk en betaalbaar vaccin voor ontwikkelingslanden, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten.
Nederland sloeg eerder op eigen houtje grootschalig vaccins in. In 2009 bleven 20 miljoen doses tegen de Mexicaanse griep ongebruikt. Dat zou de schatkist zo’n 144 miljoen euro hebben gekost.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oud-staatssecretaris voor CDA Ton Frinking (91) overleden
Oud-defensiestaatssecretaris voor het CDA Ton Frinking (91) is overleden, meldt CDA-partijleider Wopke Hoekstra op Twitter. Frinking was Kamerlid van 1977 tot 1993 en daarna ruim een jaar staatssecretaris in het derde kabinet-Lubbers. -
PREMIUMvissen met Jan
Minister wil meldpunt voor bedreigde wetenschappers: ‘Moeten er helaas actie op nemen’
Bedreigde wetenschappers moeten vanaf de herfst terechtkunnen bij het meldpunt wetenschapveilig.nl. Dat kondigt minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan in gesprek met deze site. -
video
RIVM: Corona zal zich waarschijnlijk gedragen als veenbrand
Het coronavirus zal waarschijnlijk als een veenbrand blijven woeden in ons land, misschien nog wel de komende paar jaar. Plotse oplevingen van het virus in bepaalde gebieden blijven mogelijk, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmorgen in de Tweede Kamer. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
PREMIUMVIDEO
Groepsimmuniteit nog ver weg: ‘Vaccin moet echt de redding worden’
Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus ontwikkeld. Dat is een ‘bescheiden stijging’ ten opzichte van de 3 procent die werd gemeten in april. Het kan daardoor nog twee jaar duren voordat in Nederland groepsimmuniteit wordt bereikt.
-
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
78
Centraal Orgaan opvang Asielzoekers staat op instorten: ‘Dit jaar nog duizend vacatures opvullen’
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat op instorten. In Ter Apel, het grootste asielzoekerscentrum van Nederland, is bijna één op de drie COA-medewerkers uitgevallen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC en wordt bevestigd door het Centraal Orgaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.