Volledig scherm
Vlnr: Enda Kenny, Mark Rutte, Lars Lokke Rasmussen © AD

Nederland, Ierland en Denemarken eensgezind Brexit-onderhandelingen in

Nederland, Ierland en Denemarken willen vanwege de gezamenlijke belangen eensgezind de Brexit-gesprekken met Groot-Brittannië ingaan. Dat zei premier Rutte na afloop van een minitop die hij vandaag in het Catshuis hield met zijn collega's Enda Kenny uit Ierland en Lars Løkke Rasmussen van Denemarken. 

Quote

We zijn drie van de 27. We willen kalme en rustige on­der­han­de­lin­gen bewerkstelligen

Enda Kenny, premier Ierland

Alle drie de landen hebben nauwe handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk. Ze lopen kans flink geraakt te worden door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Als Brussel met Londen gaat onderhandelen over de uittreding willen de drie landen dat hun belangen ‘goed doorklinken’.

De premiers van de drie landen benadrukken dat de 27 landen van de EU tijdens de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk de eenheid bewaren. Al moeten de overige lidstaten begrijpen dat het economisch belang voor sommige landen groter is dan anderen. ,,Gezien de omvang van handel die onze drie landen drijven met het Verenigd Koninkrijk moeten we de effecten van de Brexit op onze economieën beperken", vindt Kenny.

De drie landen vinden het vanwege het gezamenlijk belang goed om aan de vooravond van de Europese top, volgende week zaterdag, deze minitop te houden. De eerste fase van de onderhandelingen moet ook over het financiële plaatje gaan, stellen de leiders. De EU hanteert immers een meerjarenbegroting waarbij is gerekend op geld uit het Verenigd Koninkrijk. Het land moet daarom met geld over de brug komen. Ook moet er gesproken worden over wat er gebeurt met de EU-burgers die nu vanwege het vrije verkeer van personen in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. 

Onderhandelingen

De onderhandelingen moeten volgens Kenny in een kalme sfeer worden gevoerd. ,,De Brexit is verdrietig, maar wel realiteit.” Ook Rasmussen benadrukt dat een zakelijke aanpak noodzakelijk is. Nederland heeft al eerder bij monde van zowel Rutte als minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gezegd dat het ‘geen vechtscheiding’ moet worden.

De leiders vinden dat de onderhandelingen niet te lang mogen duren, maar vrezen dat de gesprekken door de plotseling uitgeschreven verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk toch vertraging zullen oplopen. ,,We moeten voldoende voortgang hebben om te voorkomen dat de onderhandelingen voortslepen", aldus Rutte. ,,Kleine onderwerpen mogen de onderhandelingen niet gijzelen.” Rutte wilde niet zeggen welke onderwerpen in zijn ogen een beletsel kunnen bieden. ,,Als je dat benoemt, wordt het ook waarheid.”

De Britse premier Theresa May liet EU-president Donald Tusk eind maart officieel per brief weten dat haar land uit de EU wil, nadat het Britse volk zich daar in juni vorig jaar tijdens een referendum voor uitsprak. De onderhandelingen daarover zullen zeker twee jaar duren en beginnen waarschijnlijk kort na de Britse parlementsverkiezingen. Die zijn op 8 juni.